Henaff – Pateu din grasime

CE BEM, CE MINCAM – Produsul este hipercaloric
Ingredientul principal al pateului de ficat analizat este grasimea de porc. Aceasta este conservata si colorata cu aditivul cancerigen nitrit de sodiu.

Pateul de de ficat Henaff are in compozitie „grasime de porc, ficat de porc (34%), lapte, oua, salota (ceapa frantuzeasca), sare, usturoi, condimente, conservant (nitrit de sodiu E 250).” 100 de grame de pateu aduc un aport energetic de 340 kcal/ 1420 kj si 10,5 g proteine, 1,5 g glucide, 32,4 lipide.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „pate de ficat, obtinut din grasime de porc, cu inalta densitate calorica si bogata in acizi grasi de origine animala inalt aterogeni. Al doilea ingredient ca pondere este ficatul de porc, de asemenea bogat in grasimi animale aterogene. Pateul are o valoare biologica foarte scazuta datorita continutului foarte ridicat de grasime animala saturata, periculoasa pentru sanatate. Efectul daunator asupra sanatatii este amplificat de E 250, conservant cu potential cancerigen. Acesta are si calitatea de colorant indirect. Astfel, produsul are un profil nutritional foarte dezechilibrat, cu un mare exces de grasimi. Pateul contine si surse de lactoza, albumine si sare, de care consumatorii trebuie sa tina cont pentru a nu avea probleme de sanatate.

CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor. De asemenea, acesta nu este indicat nici suferinzilor de hipertensiune arteriala, celor cu dislipidemie, persoanelor cu maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii neurodegenerative si cancere, batrinilor.

Persoanele care au intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil, pentru a vedea care este reactia organismului la pateul analizat. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi le face aceeasi recomandare si celor care au alergie la albusul de ou. Consumatorilor le este indicat sa tina cont de aportul de sare, pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g pentru un adult.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *