Hidrogenul, o sursa ieftina de energie?

Chimistii americani au descoperit o modalitate foarte ieftina de a produce hidrogen din apa. Metoda va revolutiona domeniul energiei solare
energie alternativa apa
Hidrogenul va deveni una dintre principalele surse de energie “verde” necesara punerii in miscare a masinilor sau incalzirii locuintelor.

Apa este o mina de aur de care multe state vor sa profite pentru indeplinirea obligatiilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Modalitatea de obtinere a hidrogenului din apa prin electroliza nu este noua. Pana acum insa, procesul era foarte costisitor si necesita o supraveghere atenta a mediului in care se realiza operatiunea.

Tehnica nou descoperita imita procesul de fotosinteza al plantelor si furnizeaza un mod eficient de stocare a energiei solare.

Descoperirea va avea astfel implicatii majore in dezvoltarea tehnologiei fotovoltaice. In felul acesta, energia solara este pe cale sa devina viabila din punct de vedere economic.

Unul dintre motivele pentru care panourile solare nu sunt in momentul de fata unanim preferate este legat de incapacitatea acestora de a stoca energia primita de la soare. Acum panourile functioneaza doar pe timp de zi, cand soarele arde foarte tare. Ele nu pot insa asigura energia si pentru perioadele in care soarele nu este foarte puternic.

Daniel Nocera, chimist la Institutul Tehnologic din Massachusetts, a dezvoltat un catalizator din cobalt, fosfat si un electrod. Cand catalizatorul este pus in apa si electrodul este alimentat cu curent electric se produce oxigen. Un alt catalizator este folosit pentru a produce hidrogen. “Folosim materiale ieftine, existente din abundenta pe Pamant, care pot fi valorificate in masa”, a spus acesta.

Energia solara poate fi stocata usor

Tehnica revolutionara a lui Nocera va permite stocarea excesului de energie primita de la soare in timpul zilei. “Pe timpul zilei, cu celulele fotovoltaice preiei o parte din aceasta electricitate pentru a o folosi in casa, iar cealalta parte va fi folosita pentru catalizator. Ii dau catalizatorului apa si obtin repede hidrogen si oxigen”, a explicat chimistul.

Pe timpul noptii, hidrogenul si oxigenul pot fi recombinate intr-o pila de combustie pentru producerea curentului electric.

Folosim materiale ieftine, existente din abundenta pe Pamant, care pot fi valorificate in masa

Daniel Nocera,
chimist

Sursa: Adevarul

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente