Hotararea CL Pungesti privind interzicerea explorarii gazelor de sist, declarata ilegala

0
491
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Hotararea CL Pungesti privind interzicerea explorarii gazelor de sist, declarata ilegala
Hotararea CL Pungesti privind interzicerea explorarii gazelor de sist, declarata ilegala

Hotararea Consiliului Local Pungesti privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei a fost declarata ilegala, luni, de Tribunalul Vaslui, dupa ce Prefectura a atacat in instanta hotararea luata in unanimitate de consilierii locali in 17 octombrie 2013.

Astfel, magistratii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotarari prin care CL Pungesti interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, informeaza Mediafax.

Prefectura Vaslui a dat in judecata, pe 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungesti, dupa ce unitatea administrativa in cauza a adoptat, in urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotarare prin care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotarari in instanta in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii institutiei, comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.

Consilierii locali din Pungesti au hotarat, intr-o sedinta „de indata”, interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe 17 octombrie, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea, unde Chevron intentiona sa demareze lucrarile de amenajare a platformei pe care urma sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare la Prefectura, insa institutia in cauza a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat. O hotarare similara a fost luata de autoritatile din Pungesti in februarie 2013, insa aceasta a fost anulata in luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Pana in prezent, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Bacani atacand cu apel sentinta instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

De asemenea, tot pe rolul instantei se mai afla si un proces intentat Consiliului Local Pungesti tot de Prefectura Vaslui, dupa ce consilierii au adoptat, tot la sfarsitul anului trecut, o hotarare privind organizarea unui referendum pe aceasta tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.