Romania va primi anul viitor sprijin de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Pentru fiecare hectar, in functie de tipul de cultura bio, fermierii vor primi, din martie 2011, subventii intre 153 si 700 de euro.
In urma cu mai putin de un secol era ceva normal ca oamenii sa consume doar produse sanatoase. Nici vorba de pesticide, fertilizatori sintetici sau produse modificate genetic. Astazi, normalul este o notiune perceputa total diferit, iar produsele sanatoase sunt scumpe si nu chiar la indemana. Pentru a ne intoarce la culturile si produsele ecologice este nevoie de rabdare, pentru ca un teren tratat chimic se reface in minim trei ani. Dar sunt, din fericire, si persoane interesate sa se ocupe de astfel de culturi, cum sunt micii fermieri din zonele submontane muresene.
„Nivelul judetului Mures in acest an producatori agricoli la nivelul judetului Mures avem un numar de 206, care stiu ca trebuie sa fie recunoscuti de Ministerul Agriculturii, trebuie sa fie verificati de un inspector recunoscut, si in functie de suprafata si de efectivele de animale beneficiaza de o subventie din partea statului”, a explicat Liviu Timar directorul executiv DADR Mures.
In prezent, fermierii care investesc in agricultura ecologica primesc doar plafonul anual de trei milioane de euro, plafon alocat pentru 1.800 de ferme care sunt in perioada de conversie. De anul viitor subventiile vor fi alocate pe hectar, iar banii vor veni de la Uniunea Europeana. Declaratia apartine membrului de onoare al Asociatiei Bio Romania, Weinraub Thomas, recent intors de la Sibiu, unde a participat la cea de-a doua editie a evenimentului Organic Romanian Forum.
„Sumele sunt cuprinse intre 150 – 400 de euro plus niste acumulari speciale pentru niste zone speciale, dealuri, munti, pasuni etc, unde chiar este cel mai bine de a implementa, astfel se poate ajunge pana la 700 de euro pe hectar in plus fata de subventiile normale pe agricultura”, a precizat Weinraub Thomas, membru de onoare Asociatia Bio Romania.
Weinraub Thomas sustine ca Romania este vazuta de catre straini drept o tara cu un potential deosebit in acest sector.
Astfel din martie 2011, agricultorii vor putea depune cereri pentru subventie pentru fiecare hectar de teren cultivat ecologic prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pe masura pentru plati de agro-mediu pentru agricultura ecologica.