Hraneste-te sanatos, in culori!

Hrana de top a omului ramane un meniu din bunatatile padurii

hrana-sanatoasa.jpgIn zilele noastre regulile de nutritie devin din ce in ce mai riguroase din moment ce tutunul, alcoolul si poluarea ne afecteaza viata zi de zi.  Pentru cei care intr-adevar vor sa aiba grija de sanatatea lor un program regulat de exercitii fizice si o alimentatie corecta sunt esentiale. Cand vorbim de o alimentatie corecta, ne referim la importanta consumului de fibre, vitamine si minerale din fructe si legume.

Nutritionistii vin cu o idee de diversitate, necesara in consumul zilnic de fructe si legume: cel putin cinci porti de fructe si legume de culori diferite. De ce culori diferite? Pentru ca fiecare culoare contine diferite seturi de elemente nutritive necesare organismului nostru.

Fructele si legumele de culoare alba, cafenie sau maro reduc riscul de cancer, mentin colesterolul din sange la un nivel normal si combat bolile de inima.

Introducerea in regimul nostru alimentar a legumelor (ceapa, usturoi, pastarnac, ciuperci, cartofi, gulii, porumb, ghimbir) si a fructelor (pere, curmale, banane, piersici, nectarine) duce la o vitalitate crescuta a organismului datorita continutului mare de substante fitochimice precum alicina.

Fructele si legumele de culoare galbena si portocalie reduc riscul de cancer, intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc memoria si asigura un aspect sanatos al corpului.

Consumand legume (rosii galbene, porumb, dovleac, cartof, ardei galbeni, morcovi) si fructe (nectarine, mandarine, pere, piersici, ananas, mango, portocale, lamai, grepfruit, smochine, pepene, caise) galbene si portocalii avem un surplus de vitamine C,  carotenoid si bioflavonoid in organism, acestia fiind puternici antioxidanti.

Fructele si legumele de culoare verde reduc riscul de cancer, intaresc oasele si dintii, imbunatateste vederea si asigura un aspect sanatos al corpului.

Consumul de legume (spanac, ardei verde, mazare, ceapa verde, castratveti, praz, telina, varza, broccoli) si fructe (mere, struguri, kiwi, lamai verzi, pere verzi) de culoare verde are o mare concentratie de indoli si luteina, acestia avand proprietati antioxidante.

Fructele si legumele de culoare rosie reduc riscul de cancer, mentin inima sanatoasa, imbunatatesc memoria si influenteaza benefic tractul urinar.

Consumul de legume (rosii, cartofi rosii, ceapa rosie, ridichi, ardei rosu, sfecla rosie) si fructe (mere, rodii, zmeura, capsune, cirese, struguri rosii, portocale rosii) de culoare rosie este recomandat pentru vitalitate si sanatate.

Fructele si legumele de culoare albastru si violet(rosu inchis) reduc riscul de cancer, influenteaza benefic tractul urinar, imbunatatesc memoria si asigura o imbatranire lenta si naturala.

Consumand legume (vinete, andive, piper negru, sparanghel rosu inchis) si fructe (prune, stafide, struguri, smochine, coacaze, afine) albastre si violet beneficiem de efectele de antioxidare si anti-imbatranire a fenolilor si antociani din acestea.

Paleta de culori a fructelor si legumelor ar trebui respectata cu rigoare, zi de zi pentru un organism mai sanatos si o stare de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *