Iarba verde de la …Wimbledon

0
780

V-ati intrebat vreodata de ce iarba de la Wimbledon este atat de verde? Iubitorii tenisului probabil ca au vrut de multe ori sa stie de ce este nevoie pentru ca iarba cea mai cunoscuta din sportul alb sa faca fata alergaturilor campionilor.

Desi la sfarsitul turneului de mare slem, Arena Centrala, cel mai frumos aranjata dintre toate, e aproape „cheala”, iarba de la Wimbledon ramane unul dintre simblourile tradionalismului englezesc. Au existat numeroase dispute pe tema aceasta, una din tabere militand pentru inlocuirea ierbii cu o suprafata tare de joc. Cateva voci din tenisul mondial au spus ca iarba nu este decat o dovada a stagnarii mentalitatilor din tenisul englezesc. Dar unde s-ar duce tot farmecul turneului fara iarba verde care i-a facut de atatea ori castigatori pe Pete Sampras sau Roger Federer?

Organizatorii turneului impart cu noi cateva din secrete lor pe www.tennis-warehouse.com

Cele 19 terenuri folosite pentru turneul de la Wimbledon sunt compuse din iarba de secara. Tipul acesta de iarba se numeste Perennial Ryegrass. Isi are originile in Europa, Asia si nordul Africii, dar in prezent cultivarea sa a fost extinsa la nivel mondial. Amestecuri de seminte selectate din soiul Perennial Ryegrass sunt folosite in domeniul sportiv pentru ca sunt foarte rezistente si de asemenea detin abilitati de regenerare. Viteza si saritura joasa de pe terenurile de iarba favorizeaza serviciul-vole. In prezent iarba este insamantata manual si scurtata pana la 1/8 dintr-un inch ( 1 inch= 2.54 centimetri) Apoi este rulata pe doua directii cu un aparat special. Prin aceasta actiune suprafata ramane foarte neteda astfel incat jucatorii pot obtine ” adevarata saritura” . In timpul campionatului, pentru a o mentine intr-o stare buna, oamenii care se ocupa de intretinere isi petrec mult timp seara pentru a uda, nivela si ingriji gazonul. Dupa turneu, terenurile sunt insamnatate din nou inainte de inceperea campionatului urmator.

Iata deci de cata migala este nevoie pentru a intretine iarba de la All England Club. Prestanta turneului este in mare parte oferita si de suprafata de joc. Englezii de la Wimbledon au mare grija de iarba lor putand poate, sa fie numiti un pic „ecologisti” Desigur ca scopul lor este cu totul altul. Ca in fiecare vara, ne putem bucura de tenis la cel mai inalt nivel din fotoliile noastre iar cei mai norocosi dintre noi sunt aceia care au ocazia sa adulmece „live” mirosul de iarba proaspata de la Wimbledon .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.