Iasi: Si-a transformat curtea in gradina botanica

Suceveanul Florin Roteliuc din satul Voivodeasa creste de opt ani 40 de specii diferite de arbori in curtea locuintei sale. El, tehnician silvic de profesie, este cunoscut in toata comuna Sucevita datorita gradinii sale.gradina botanica

Daca majoritatea satenilor cultiva legume sau au livezi, Florin are o veritabila gradina botanica in spatele casei, unde a adunat aproape 40 de specii de plante in mai putin de opt ani.

Lucreaza cate 15 ore pe zi

„Am inceput in 2002 cu niste rasaduri de la Cernavoda, unde am fost detasat o perioada. Apoi am luat din toate partile pe unde am lucrat. In felul acesta, o pasiune a ajuns sa-mi ocupe de la 1 pana la 15 ore pe zi”, povesteste tehnicianul silvic. Printre speciile crescute se numara tei salbatici, mladita, lisa, salcie, molid tepos, brad argintiu sau arbore Douglas, ale carui frunze sunt folosite la parfumuri deosebite. Amplasarea acestei gradini s-a dovedit neinspirata.

Pagube de 2.500 de euro

Paraul Voivodeasa, care trece pe langa gardul gospodariei lui Florin Roteliuc, a devenit miercuri seara un torent necrutator, care a rupt si podurile de beton din sat. Printre cei aproape 15 arboi care au fost culcati la pamant se numara si cativa pini si artari.

„Inainte de prapad estimam valoarea arborilor la 8.000 de euro. Dupa ce a trecut apa, cred ca valoarea pagubelor este de 2.500 de euro”, precizeaza Florin, care va continua sa-si extinda gradina cu si mai multe exemplare ca inainte.

„O sa pun si mai multe rasaduri de acum inainte pentru ca nu pot concepe sa nu ma ocup in fiecare zi de arborii mei”, promite Florin.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *