Iberdrola renunta la planurile de vanzare a proiectelor eoliene din Romania

Iberdrola renunta la planurile de vanzare a proiectelor eoliene din Romania
Iberdrola renunta la planurile de vanzare a proiectelor eoliene din Romania

Grupul spaniol Iberdrola Renovables a renuntat la planurile de vanzare a proiectelor eoliene din Romania, anuntand ca nu trebuie sa renunte si la alte active din domeniul energiei regenerabile, transmite site-ul windpowermonthly.com.

Iberdrola Renovables, unul dintre cei mai mari producatori in domeniul energiei eoliene, a incercat sa gaseasca un cumparator pentru parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judetul Constanta) si o participatie majoritara la un proiect eolian de 192MW.

In 2012, Sinovel, cel mai mare producator de turbine eoliene din China, a inceput discutii cu Iberdrola privind achizitionarea intregii participatii la proiectul eolian, dar negocierile au esuat.

Un purtator de cuvant al Iberdrola a declarat ca firma apreciaza ca nu este un moment adecvat pentru vanzarea de active din domeniul energiei regenerabile si planurile de vanzare a proiectelor eoliene au fost inghetate.

In 2013, Iberdrola si-a vandut parcurile eoliene operationale din Polonia, de 184 MW, si a anuntat ca va renunta la activele de pe pietele care nu sunt de baza (non-core)

Decizia de a renunta la vanzarea proiectelor eoliene din Romania a fost, de asemenea, determinata de asigurarea unor tarife care incurajeaza folosirea energiei regenerabile, a anuntat Iberdrola.

Investitorii straini si-au exprimat temerile legate de reducerea subventiilor pentru energie regenerabila in Romania, dupa ce Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017-2020 acordarea unui numar de certificate verzi.

In ultimii ani, Romania a atras investitii de peste patru miliarde de euro in sectorul eolian, datorita potentialului natural al tarii si datorita schemei generoase de sustinere a producerii de energie eoliana.

Dobrogea este considerata regiunea cu cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei si a doua de pe intregul continent.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

Astfel, in sistem existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 95 MW.

Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul de energie din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *