Idei mari pentru comunitati mici

Idei mari pentru comunitati mici

Initiativa „Comunitatile mici, scolile si ONG-urile din Romania promoveaza solutii energetice prietenoase climei” a generat proiecte demonstrative in 4 comunitati din Romania si a implicat 35 de scoli intr-un program de educatie pentru mediu.

La sfarsitul lunii aprilie 2011 s-a incheiat proiectul „Comunitatile mici, scolile si ONG-urile din Romania promoveaza solutii energetice prietenoase climei”. In patru comunitati mici din Romania au fost constituite Comitete Locale de Planificare a Energiei, ce au analizat nevoile locale si au implementat proiecte demonstrative sustenabile in domeniul obtinerii si utilizarii energiei. 35 de scoli s-au implicat in programul SPARE (program international ce incurajeaza utilizarea eficienta a energiei), invatand dupa manualul dezvoltat in cadrul proiectului si participand la competitii internationale.

Proiectul a fost coordonat de Asociatia Prietenii Pamantului din Galati in parteneriat cu Reteaua de Actiune pentru Clima – Romania1 si Norges Naturvernforbund (Norvegia) si a vizat cresterea capacitatii Romaniei de a reduce efectele schimbarilor climatice prin:
educatie in scoli;
implicarea comunitatilor mici in utilizarea resurselor regenerabile de energie si in cresterea eficientei energetice.

Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 21 de luni si a fost finantat de Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania. La acesta s-a adaugat o co-finantare prin Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu prin proiectul „PROGRES – Proiect privind Gestionarea Reducerilor de Emisii la nivel local”.

Dezvoltarea capacitatii comunitare de a implementa proiecte energetice sustenabile

Proiectul a fost prezent in 4 comunitati mici din Romania, mai precis in Brusturoasa (judetul Bacau), Piscu (judetul Galati), Sarulesti (judetul Calarasi) si Sovata (judetul Mures). Aici au fost formate Comitete Locale de Planificare a Energiei, ale caror membri – voluntari, persoane reprezentative pentru comunitatile lor – au analizat problemele energetice si au propus proiecte

Reteaua de Actiune pentru Clima – Romania (RAC-RO) este o federatie de 14 organizatii neguvernamentale de mediu, ce activeaza in 10 judete din Romania si Bucuresti. Una dintre activitatile curente ale membrilor este legata de educatia in domeniul mediului si schimbarilor climatice. RAC-RO este afiliata la Climate Action Network Europe (CAN-E), cea mai cunoscuta retea europeana de organizatii non-profit ce lucreaza in sectoarele energiei si schimbarilor climatice si este punct focal national pentru articolul 6 (educatie si constientizare) al Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice.

demonstrative care sa dovedeasca viabilitatea surselor regenerabile de energie si a masurilor de crestere a eficientei energetice. Cele 4 proiecte sunt:

sistemul hibrid de producere a energiei electrice din energie solara si energie eoliana la Centrul pentru Promovarea Traditiilor si Dezvoltare Rurala Durabila din Brusturoasa (judetul Bacau);
montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru obtinerea de energie electrica si a unui colector solar pentru producerea de apa calda menajera la doua institutii de invatamant din Piscu (judetul Galati);
montarea de ferestre eficiente la scoala din Sarulesti (judetul Calarasi);
implementarea unui sistem pentru iluminat stradal cu lampi LED in Sovata (judetul Mures). Imagini cu cele 4 proiecte demonstrative gasiti pe www.comunitativerzi.ro la sectiunea „Proiecte pilot in comunitati”.

35 de scoli s-au implicat in programul international SPARE (http://www.spareworld.org/eng ) de-a lungul proiectului. Profesorii au beneficiat de instruire din partea organizatiilor neguvernamentale, invatand cum sa predea intr-un mod atractiv pentru copii notiuni despre schimbarile climatice, sursele de energie regenerabila si masurile de crestere a eficientei energetice.
Pentru a stimula competitivitatea si creativitatea cadrelor didactice si a elevilor implicati, acestia au fost invitati sa participe la Concursul International SPARE, ce premiaza cele mai bune idei de economisire a energiei. Doi elevi au primit premii la faza internationala a concursului in 2009 si 2010. In 2011 au fost inregistrate in faza nationala peste 150 de lucrari trimise de profesori si elevi din toata tara.
Mai multe detalii despre programul SPARE din Romania si competitia SPARE gasiti pe www.comunitativerzi.ro la sectiunea „Scoli SPARE”.

La final de proiect, Camelia Zamfir, managerul proiectului, a declarat: „In 2008, propunerea noastra de colaborare adresata scolilor si in special, primariilor, era privita fie cu neincredere, fie cu condescendenta, in cel mai fericit caz cu curiozitate. Componenta de formare si instruire a Comitetelor Locale de Planificare a Energiei si a echipei de profesori SPARE a adus entuziasm si motivare pentru abordarea schimbarilor climatice. Apoi, „coaching-ul” in comunitati si scoli a adus increderea, inspiratia si dorinta de actiune practica, finalizate prin cele 4 microproiecte demonstrative si prin zecile de proiecte scolare.

In 2011, la final de proiect, putem vinde reteta: cunoastere, dialog, implicare, colaborare, recunoasterea contributiilor participantilor si satisfactia realizarii unor lucruri practice. La toate se adauga generos participarea publica si succesul este garantat. ”

Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul proiectului – www.comunitativerzi.ro sau pot fi solicitate de la coordonatorul Secretariatului RAC-RO, Marian Mandru, tel. 021 3143960, e- mail [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *