Cercetatorii au stabilit o legatura directa intre iernile foarte reci din ultimii zece ani din Europa si Asia si incalzirea climatica globala.
Desi, aparent, frigul care s-a abatut asupra Europei este putin compatibil cu o crestere a mediei temperaturii, asa cum arata prognozele, cu pana la 6 grade Celsius, pana la finele acestui secol, temperaturile din ce in ce mai scazute si valurile de frig polar din timpul iernii, din emisfera de nord, sunt dovada clara ca incalzirea globala si modificarile climatice sunt reale si grave, arata Business Recorder.
Frigul accentuat din timpul iernii este consecinta topirii calotei glaciare arctice, care si-a pierdut 20% din suprafata in ultimii 30 de ani din cauza caldurii excesive din timpul verii.
Mai mult, aceasta calota ar putea sa dispara in totalitate, in perioada lunilor de vara din acest secol, deoarece razele solare, care nu mai sunt respinse de gheata inapoi in atmosfera, incalzesc si mai mult suprafata globului in aceasta zona.
„Sa presupunem ca oceanul are 0 grade Celsius, deci devine mult mai cald decat aerul ambiant din aceasta zona polara pe timpul iernii. Atunci vom avea un flux cald important care urca spre atmosfera, pe care nu il avem cand totul este acoperit de gheata. Este o modificare enorma”, a avertizat Stefan Rahmstorf, specialist in climat al Institutului Potsdam din Germania.
Efectul este un sistem de inalta presiune care va impinge aerul polar in sensul invers acelor de ceasornic, adica spre Europa, se arata intr-un studiu publicat in „Journal de Recherche Geophysique”. Conform acestuia, fenomenul se face simtit deja, efectul fiind iernile din ce in ce mai reci si mai lungi din Europa.
„Aceste anomalii ar putea tripla probabilitatea de a avea ierni extreme in Europa si in nordul Asiei”, a estimat si Vladimir Petuhov, coordonatorul studiului, citat de aceeasi sursa.