Art Markman, psiholog: Iata trei modalitati simple prin care iti poti imbunatati memoria

0
346
Art Markman, psiholog: Iata trei modalitati simple prin care iti poti imbunatati memoria
Art Markman, psiholog: Iata trei modalitati simple prin care iti poti imbunatati memoria

Nu toti ne nastem cu o memorie „de elefant”. De aceea avem nevoie de multe ori de exercitii si tehnici de memorare.

Art Markman, psiholog, propune trei modalitati simple prin care oricine isi poate imbunatati capacitatea de memorare. Insa inainte sa le prezentam, trebuie sa precizam ca mintea umana nu a fost „gandita” pentru a memora nume, parole, numere, ci a fost conceputa sa lucreze in context. Markman spune ca primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa schimbam modul in care ne imaginam propria memorie. De exemplu, daca esti rugat sa scrii pe hartie o lista cu toate legumele pe care le stii, aceasta va fi mai bogata daca te imaginezi mergand intr-un supermarket printre standurile cu legume.

Iata care sunt cele trei modalitati simple de imbunatatire a memoriei propuse de Markman:

1. Trebuie sa te folosesti de minte si de corp in acelasi timp. Ca sa-ti fie mai usor sa retii lucruri, este important sa nu faci mai multe lucruri in acelasi timp (multitasking). „Stai drept, ridica-te daca esti obosit, misca-te putin”, recomanda psihologul. „Nu suntem doar un creier intr-o cutie.”

2. Stabilieste trei puncte pe care doresti sa le retii. Atunci cand inveti tinzi sa retii circa trei lucruri importante, potrivit lui Markman.

Psihologul are mare dreptate. V-o spun din experienta personala. Recent m-am apucat sa studiez stoicismul, care se bazeaza pe patru puncte cardinale. Am retinut cu usurinta trei din acestea – intelepciunea, justitia si curajul -, insa de fiecare data il uitam pe al patrulea. Este vorba de „cumpatare”.

Astfel, trebuie sa stabilesti cele mai importante trei elemente pe care doresti sa le retii dintr-o carte, o prezentare sau un articol de pe Wikipedia.

3. Explica-ti noile concepte. Nu poti sa le prezinti altora ideile tale daca tu nu le intelegi foarte bine. Primul caruia trebuie sa-i explici o noua idee care ti-a venit esti chiar tu. Vezi unde nu intelegi si mai studiaza, documenteaza-te. „Intreaba-te de ce ar functiona acest lucru?”, spune Markman. Ia un cuvant din jargonul de business, de exemplu, si incearca sa ti-l explici. Poti incepe cu termenul „marketing”. Esti sigur ca poti sa-i dai o definitie? Cu cat conceptele sunt mai clare, cu atat sunt mai usor de retinut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.