Impactul noii taxe pe constructii asupra investitiilor in energie regenerabila

Impactul noii taxe pe constructii asupra investitiilor in energie regenerabila
Impactul noii taxe pe constructii asupra investitiilor in energie regenerabila

Introducerea in 2014 a noii taxe pe constructii au condus la „inghetarea” investitiilor de 100 milioane euro in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, situat langa Sebis, unde, desi investitia urma sa vizeze un parc pe 200 hectare, au fost montate panouri doar pe 44 de hectare.

Reprezentantii firmei dezvoltatoare, dar si ai Primariei Sebis au declarat, ieri, ca proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, care s-ar fi intins pe o suprafata de 200 de hectare si ar fi beneficiat de investitii de 100 milioane de euro, “este inghetat” dupa mai multe modificari legislative “care i-au speriat pe investitori”, intre care asa-numita “taxa pe stalp”.

Dezvoltatorul proiectului este compania spaniola “Promocion Inversolar 65”, prin intermediul companiei detinute in Romania, Energo Voltaic Group, cu sediul in municipiul Arad. Directorul companiei din Arad, Dragos Baghiu, care raspunde de realizarea parcului fotovoltatic de la Sebis, a declarat, ca investitiile “au fost inghetate” si astfel, aproximativ 72.000 de panouri fotovoltaice, montate pe o suprafata de 44 de hectare, furnizeaza energie in reteaua nationala, in timp lucrarile la cel de-al treilea proiect – care presupuneau instalarea a inca 245.000 de panouri, pe 150 de hectare – nu au mai fost incepute.

“Taxa pe stalp, adica impozitarea constructiilor speciale, este una din cauze, pentru ca ar fi putut ajunge la un milion de euro pe an in cazul proiectului de la Sebis, unde deja se platesc impozite foarte mari pe acel teren. Proiectul a ajuns sa fie pe linia de plutire, pentru ca nu stim exact daca si cand va fi reluata finantarea. Am putea spune ca investitiile sunt inghetate”, a spus reprezentantul dezvoltatorului, Dragos Baghiu.

Acesta a precizat ca “primele nemultumiri ale investitorilor au fost legate de reducerea numarului de certificate verzi”. “Daca numarul certificatelor acordate se reduce la jumatate fata de momentul in care au inceput investitiile la Sebis, normal ca si calculele se schimba dramatic. Nu exista o legislatie constanta, care sa ne permita niste calcule privind amortizarea investitiei, iar aceste lucruri ii sperie pe investitorii in astfel de proiecte, care au inceput sa-si directioneze fondurile catre Chile. Romania era un motor pentru acest tip de investitii tocmai datorita acestui ajutor oferit sub forma certificatelor verzi”, a adaugat Baghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *