Impactul schimbarilor climatice asupra turismului, tema Conferintei de la Davos

In perioada 1-3 octombrie, Elvetia gazduieste la Davos a doua Conferinta Internationala pe Schimbari Climatice si Turism, informeaza UNEP. Intalnirea este organizata de UNWTO (United Nations World Tourism Organization), UNEP (United Nations Environment Programme), WMO (World Meteorological Organization) si finantata de WEF (World Economic Forum) si guvernul elvetian.

In continua crestere, 846 milioane de sosiri internationale si 4 miliarde de calatorii interne in 2006, sectorul turistic contribuie din plin la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si este in acelasi timp vulnerabil in fata schimbarilor climatice.

Raportul “Climate Change and Tourism: Responding to Global Challenges” relationeaza turismul si schimbarile climatice. Principalele concluzii ale studiului sunt:

* Emisiile de carbon rezultate in urma transportului, cazarilor si a altor activitati turistice sunt estimate la 4-6% din totalul emisiilor de dioxid de carbon
* In lipsa unor masuri, emisiile de CO2 din acest sector ar putea creste cu 150% in urmatorii 30 de ani, potrivit estimarilor UNWTO.
* Impactul schimbarilor climatice asupra turismului va creste odata cu emisiile de gaze cu efect de sera.
Schimbarile climatice pot afecta zone turistice importante in care clima prezinta o importanta vitala cum ar fi Nordul Europei, Mediterana, Caraibe.
* Zonele de coasta, montane si regiunile salbatice din tarile mai putin dezvoltate si insulele mici vor fi afectate in mod deoesebit.
* Sectorul turistic trebuie sa faca fata schimbarilor mai ales in zonele amenintate, prin reducerea substantiala a emisiilor prin implementarea de noi tehnologii si mecanisme financiare.

Franceso Frangialli, secretarul general UNWTO, a declarat : ” Schimbarile climatice sunt reale, efectele sunt demonstrate iar sectorul turistic trebuie sa-si joace rolul in gasirea unei solutii. Prin sustinerea “Millennium Development Goals” in calitate de principala organizatie de turism din ONU, dorim sa asiguram coerenta intre actiunea de reducere a saraciei si schimbarile climatice. Turismul le influenteaza pe amandoua deoarece reprezinta principala forta economica in anumite state in curs de dezvoltare”.

Potrivit sub-secretarului ONU si directorului executiv UNEP, Achim Steiner: ” Industria turismului este pusa in dificultate de schimbarile climatice dar contribuie in acelasi timp la emisiile de gaze cu efect de sera, potrivit ultimului raport UNWTO. Saptamana trecuta la sediul ONU din New York, liderii mondiali si-au sustinut, la cele mai inalte nivele, vointa politica de a realiza o intelegere post 2012 de reducere a emisiilor. In acelasi timp, multe corporatii s-au angajat sa reduca emisiile cu 50% pana in 2020 iar altele au chiar planuri de neutralizare a carbonului. Este genul de actiune de care au nevoie toate sectoarele, inclusiv cel turistic. Cei care sustin in prezent conservarea destinatiilor turistice, se vor putea bucura de ele si maine”.

Activitatile turistice ale tarilor sarace reprezinta doar o mica parte din sectorul turistic. UNWTO sustine ca unul din principalele sale scopuri este sa coreleze gasirea unor solutii pentru schimbarile globale cu lupta impotriva saraciei. Raportul include si o sinteza a efectelor schimbarilor climatice asupra destinatiilor turistice, posibilele implicatii pentru cererea turistica, nivelele actuale si estimarile emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul turistic.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente