Importante discutii despre clima la conferinta internationala de la Accra

Dupa o saptamana de discutii, conferinta internationala de la Accra (Ghana) care a avut ca tema principala schimbarea climatica, a luat sfarsit la 27 august 2008.
smog si gaze cu efect de sera
Conferinta a facut pasi importanti in ceea ce priveste solutionarea acordurilor legate de emisiile de gaze responsabile de efectul de sera, acorduri ce vor fi discutate la marele summit prevazut pentru finele anului 2009 la Copenhaga, a estimat intr-un comunicat Conventia Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice (CCNUSC).

Reuniunea a debutat la 21 august si a adunat mai mult de 1600 participanti din 160 de tari. Printre participanti s-au numarat delegati guvernamentali, reprezentanti ai lumii afacerilor si ai industriei, organizatii ecologiste si institutii de cercetare.

Au fost anuntate masuri importante pentru reducerea emisiilor de gaze responsabile de efectul de sera, masuri care ar putea fi aplicate incepand cu anul 2012.

A fost o reuniune foarte importanta si incurajatoare, a declarat Yvo de Boeur, secretar executiv al Conventiei Natiunilor Unite pentru schimbarile climatice (CNUSC). Suntem pe drumul cel bun, procesul s-a accelerat si guvernele doresc foarte mult sa obtina un rezultat la Copenhaga, a adaugat el.

Cateva tari au facut propuneri pentru finantarea masurilor de protectie a padurilor. Nu putem gasi o solutie in privinta schimbarilor climatice fara a ne ocupa de despaduriri, a subliniat Yvo de Boeur. Amintim ca distrugerea padurilor tropicale sta la originea a 20% din emisiile de gaze care provoaca efectul de sera, emisii datorate activitatilor umane. Dupa cum afirma agentia Reuters, Arabia Saudita, de exemplu, a sugerat a se aplica un impozit pe industria forestiera, in timp ce Tuvalu a propus o taxa asupra biletelor de avion si asupra transporturilor.

In ciuda multor propuneri si idei, numeroase delegatii au prevenit ca un acord este inca departe de a fi semnat, in special din cauza divergentelor iscate de impartirea responsabilitatilor intre tarile industrializate si tarile in curs de dezvoltare.

Organizatia ecologista Greenpeace a estimat ca discutiile s-au desfasurat cu dificultate si a criticat inertia Japoniei, Canadei, Rusiei si Australiei.

Reuniunea de la Accra a fost a treia mare sesiune de negocieri a CNUSC in acest an. Ea va fi urmata de o conferinta axata pe discutii privind schimbarea climatica, conferinta care se va desfasura la Poznan (Polonia) din 1 pana in 12 decembrie si de o serie de reuniuni de negocieri in 2009, inainte de marea conferinta de la Copenhaga.

Sursa: ActuEnvironnement

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente