Imprumut de 50 milioane euro de la BIRD pentru reducerea poluarii cu nitrati

0
359

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a acordat Romaniei un imprumut in valoare de 50 de milioane de euro pentru reducerea poluarii cu nitrati, potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Secretarul de stat in MMDD, Lucia Ana Varga, a clarificat marti, in cadrul unei intalniri cu o delegatie a Bancii Mondiale, desfasurata la sediul MMDD, ultimele aspecte privind demararea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, prevazuta pentru luna aprilie. Obiectivele urmarite in cadrul acestui proiect constau in realizarea unor platforme pentru colectarea gunoiului de grajd si a gunoiului menajer, lucrari de reabilitare a pasunilor, plantarea de perdele vegetative pentru protectia cursurilor de apa, reabilitarea sau extinderea sistemelor de canalizare si tratare a apelor uzate in zone in care poluarea este iminenta si promovarea aplicarii Codului de bune practici agricole.
Potrivit MMDD, in Romania au fost inventariate 251 de localitati, din 34 de judete si 10 bazine hidrografice, unde exista surse de nitrati provenite din activitatile agricole, in apele subterane si de suprafata. Cele mai multe localitati afectate de acest tip de poluare se gasesc in judetele Iasi (30 localitati), Arges (23 localitati), Suceava (18 localitati), Neamt (15 localitati) si Timis (14 localitati).
In prima etapa a desfasurarii proiectului, vor fi elaborate studii de fezabilitate, pentru alimentari cu apa, canalizare si tratarea apelor menajere uzate, in 91 din cele 251 de localitati. In 11 dintre cele 91 de comune vor fi create centre de demonstrare si instruire, pentru a servi ca baza pentru implementarea proiectului si in celelalte zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Ioana Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.