Carne amestecata cu E-uri

Sunca York analizata a fost fabricata din carne de porc, carne de pui si noua aditivi alimentari. Cei mai multi dintre acestia sunt pe-riculosi pentru sanatatea consumatorilor.

Sunca York Campofrio are in com-pozitie, dupa cum re-zulta din ingredientele in-scrise pe eticheta: „Carne pulpa/ spata porc, carne pasare, apa, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, proteina animala de porc, sare, dextroza, antioxidanti (izoa-scor–bat de sodiu E 301, lactat de so-diu E 325), stabilizatori (polifosfati – E 452, caragenan – E 407, clorura de potasiu – E 508), arome, potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), con-ser-vant (nitrit de sodiu E 250), colorant na-tural (acid carminic E 120)”. 100 de grame din aceasta sunca au o valoare energetica de „158,0 sau (kj) 659,0 si proteine 12,0, glucide 5,0, lipide 10,0″”.

ANALIZA. Pentru a realiza aceasta sunca, producatorul a amestecat „carne pulpa si spata de porc cu carne de pasare, agenti de gelifiere, proteine din soia, proteina animala de porc (nu se specifica daca este vorba despre faina din carne de porc, hidrolizat din carne de porc etc.) si o serie de aditivi alimentari””, ne explica prof. Gh. Mencinicopschi. Dintre E-urile utilizate, cele mai pe-riculoase sunt polifosfatii E 452, caragenanul E 407, monoglutama-tul de sodiu E 621 si nitritul de sodiu E 250. Caragenanul, care este folosit pentru a retine apa, poate provoca diverse probleme gastrointestinale, de la ulcer la cancer, in functie de sensibilitatea consumatorilor.

De asemenea, specialistul nostru atrage atentia ca produsul constituie o sursa ascunsa de sare si una de fosfor de care trebuie tinut cont in contextul dietei zilnice.

CONCLUZIE. Produsul nu este recomandat copiilor, bolnavilor de guta, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor care sufera de ma-ladii cardiovasculare, renale, hepa-tice, dermatologice, hipertensivilor, persoanelor cu osteoporoza, supra-ponderalilor si obezilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *