In 2009, soarele si vantul inlocuiesc gazele

Pana in 2020, romanii trebuie sa invete sa stinga lumina mai des si sa arda mai putine gaze.
poluarea atmosferei
In calitate de membra a Uniunii Europene, tara noastra trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020, comparativ cu anul 1990. In aceeasi perioada, trebuie sa crestem consumul de energie obtinuta din resurse regenerabile: apa, lemne si caldura solara. Potrivit strategiei pe mediu pentru perioada 2013-2020, cresterea eficientei energetice se va obtine printr-o reducere a consumului de energie finala cu 13,5% in perioada 2008-2016, in comparatie cu nivelul consumului mediu din intervalul 2001-2005.

In urma cu doua luni, Ministerul Mediului a anuntat ca ii va finanta in proportie de 90% pe cei care vor sa isi inlocuiasca sau sa-si completeze sistemul de incalzire clasic cu instalatii care utilizeaza energia solara, geotermala sau eoliana.

Banii vor fi asigurati din taxa de poluare platita de cei care isi inmatriculeaza masinile. Intre 3 si 28 noiembrie 2008, la Administratia Fondului pentru Mediu s-au inregistrat 5.000 de cereri si s-au depus 1.950 de dosare de catre cei care doresc sa participe la acest program.

Costul unui sistem de incalzire pe baza de energie regenerabila incepe de la 3.000-4.000 de euro. In cazul operatorului economic si al Ocolului silvic, statul finanteaza 50% pentru un sistem, dar nu mai mult de 250.000 lei, cu exceptia proiectelor executate in zona Bucuresti-Ilfov, pentru care finantarea se face in procent de pana la 40%, dar nu mai mult de 200.000 lei. Pe locul doi sunt institutiile de invatamant si administrativ-teritoriale cu finantare de 60%, dar de maximum 300.000 lei pentru un sistem, iar in cazul unei persoane fizice, asociatii de locatari si al organizatiilor neguvernamentale se acorda o finantare de 90%, echivalentul a 25.000 lei pentru un sistem. Potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu, perioada de analiza a dosarelor depuse de catre instalatori se prelungeste pana pe 29 decembrie, cand vom afla lista firmelor inscrise pentru instalarea panourilor solare.

La aceasta data, solicitantii vor putea consulta lista instalatorilor validati pe site-urile: www.afm.ro si www.mmediu.ro. Panourile solare functioneaza la scara larga in nordul si in sudul Europei, iar tari cu traditie in folosirea resurselor verzi, precum Germania, Austria si Grecia, detin aproximativ 70% din aceasta piata. In Germania, statul finanteaza 50% din costurile totale de montare a unui sistem de incalzire care foloseste surse de energie regenerabila, dar asigura si un ajutor social pe timp de iarna de 400-500 de euro. Si in Bruxelles, cei care vor sa isi monteze astfel de sisteme beneficiaza de ajutor din partea statului.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *