In ciuda incalzirii globale, Oceanul Planetar are tendinta de scadere

0
407

Nivelul oceanelor va scadea in urmatorii 80 de milioane de ani cu 120 de metri, din cauza miscarilor tectonice, potrivit unui raport publicat recent in revista „Science”.

Autorii lucrarii argumenteaza aceasta teorie prin faptul ca din era cretacica pana in prezent (aproximativ 80 milioane de ani) nivelul apei oceanelor a scazut cu 170 de metri, contrazicand astfel tezele anterioare potrivit carora aceasta scadere era estimata la numai 40 de metri.

„Scaderea va continua si pe viitor”, a spus Berhard Steinberger, cercetator al Institutului Norvegian de Geologie si unul dintre autorii lucrarii, citat de Reuters. Potrivit raportului, daca nivelul marii va scadea atat de mult, Rusia ar fi legata de Alaska printr-o portiune terestra care este in prezent Stramtoarea Bering, Marea Britanie ar fi inclusa in continentul european, iar Australia si Papua ar fi parte a aceleiasi suprafete.

Un alt autor al raportului, Dietmar Muller, cercetator in cadrul Universitatii din Sydney, a concluzionat ca Atlanticul se va extinde ca suprafata, in timp ce intinderea Oceanului Pacific se va reduce. Acesta a explicat ca, odata cu miscarea continentala, relieful plat se va generaliza pe platforma oceanelor, in defavoarea muntilor subacvatici.

Cu toate acestea, geologii admit faptul ca, in prezent, rata scaderii este anulata de cresterea nivelului marii provocata de schimbarile climatice. Astfel, in timp ce, din punct de vedere geologic, raportul estimeaza o scadere a nivelului marii de 0,015 centimetri intr-un secol, cresterea determinata de incalzirea globala va fi intre 18 si 59 de centimetri pana in anul 2100.

„In comparatie cu ce se asteapta din punctul de vedere al efectelor schimbarilor climatice, scaderea va fi neglijabila”, a adaugat Steinberger.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.