In ciuda repetatelor declaratii, Delta Dunarii nu este pe lista de prioritati a Comisiei Europene

0
523
Manual digital pentru turi?tii care viziteaz? Delta Dun?rii - vezi de unde descarci aplica?ia
WWF și Coca-Cola, proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umede
In ciuda repetatelor declaratii, Delta Dunarii nu este pe lista de prioritati a Comisiei Europene
In ciuda repetatelor declaratii, Delta Dunarii nu este pe lista de prioritati a Comisiei Europene

Delta Dunarii nu se afla pe lista de prioritati de fi­nantare a Comisiei Europene pentru perioada 2013-2020, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania, organism din care fac parte peste 70 de ONG-uri de protectie a mediului.

Potrivit unei scrisori deschise a Coalitiei, „actualul Acord de Parteneriat repeta greselile facute in perioada de programare 2007 – 2013, in care au fost avute in vedere prioritati care urmau sa fie implementate in special de catre autoritati (centrale si locale), iar investitiile sa vizeze in principal infrastructura mare. S-a dovedit, insa, ca din cauza crizei financiare autoritatile nu au reusit sa implementeze aceste programe si sa absoarba fondurile alocate”, citeaza Rompres.

De asemenea, membrii Coalitiei pentru Mediu preci­zeaza ca Acordul de Parteneriat „nu mentioneaza mo­dul in care cei 20% din angajamentul de cheltuieli pentru urmatoarea perioada de finantare, dedicati reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera si adaptarii la schimbarile climatice, vor fi cheltuiti, fapt care va duce la un sprijin inadecvat pentru asa-zisele obiective verzi si ar putea conduce spre o infrastructura traditionala, facandu-se apel la necesitatea cheltuirii banilor cu orice pret si, uneori, chiar in detrimentul mediului”. Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu considera ca, odata cu acest nou Parteneriat, se readuce in prim-plan ideea de investitii mari realizate de catre autoritatile centrale si locale, care nu au reusit, insa, acest lucru in perioada 2007-2013.

In aceeasi scrisoare deschisa, care a fost transmisa premierului Victor Ponta cat si Ministerului Mediului, se aminteste ca, desi fluviul Dunarea este foarte mult exploatat din punct de vedere economic, problemele de mediu sunt ignorate.

„Nu putem sa ignoram lipsa Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii dintre prioritatile de mediu ale viitorului Parte­neriat Romania – Comisia Europeana. Mai mult decat atat, am remarcat cu aceeasi ingri­jorare suprali­citarea potentialului economic si social al Fluviului Dunarea si ignorarea totala a poten­tialului natural al fluviului, iremedia­bil legat de primele. Consideram ca potentialul natural trebuie tratat in mod egal, impreuna cu ceilalti doi piloni amintiti, si ca proiectele de infra­structura care se pregatesc pentru Fluviul Dunarea (Coridorul IV, de exemplu) trebuie sa tina cont in mod covarsitor de valoarea naturala deosebita pe care, inca, fluviul o mai are”, se noteaza in scrisoare.

Organizatia solicita reluarea si organizarea buna a consultarilor cu toti factorii interesati pe acest subiect, in asa fel incat Romania sa poata trimite partenerilor europeni un document care sa exprime clar, concis si corect realitatea actuala, precum si planurile necesare in vederea imbu­natatirii acesteia din punct de vedere economic, social, dar si de mediu.

Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 72 de organizatii neguvernamentale de protectia mediului din Romania, este constituita cu scopul de a contribui la dezvoltarea durabila a Romaniei si implicarea societatii civile. Din cadrul Coalitiei fac parte: Asociatia „Salvati Delta”, WWF, Mare Nostrum, Centrul de resurse Ecopolis si Asociatia „Mai Mult Verde”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.