In Germania, producatorii bio sunt depasiti de cerere

In Germania, producatorii bio sunt depasiti de cerere
In Germania, producatorii bio sunt depasiti de cerere

In Germania, filiera bio nu mai ajunge sa satisfaca o cerere care a explodat. Rezultatul: o treime din produsele bio consumate este importata. Aceasta situatie economica este criticata de militantii ecologisti, care doresc ca guvernul sa investeasca mai putin in agro-industrie si mai mult in culturile bio, anunta MyEurop Info.

Noul ministru german al agriculturii, Hans-Peter Friedrich, a refuzat recent orice ajutor in plus pentru agricultura biologica si mai ales pentru crearea de spatii ecologice.

“Consumatorul este cel care decide in ultima instanta ce trebuie produs. Nu putem sa facem din unele segmente nise subventionate”, a declarat el saptamana trecuta, criticand in fata omologilor sai europeni masurile Uniunii Europene destinate sa mentina suprafete in parloaga sau suprafete de pajisti permanente.

“Avem o obligatie morala de a produce, in mod peren, produse alimentare pe suprafetele pe care le detinem”, a afirmat el, asigurand puternica Federatie a agricultorilor germani (DBV). “O utilizare productiva cu folosirea de ingrasaminte este necesara pentru ca orice alta solutie s-ar traduce prin scaderi ale veniturilor”, a declarat satisfacut presedintele DBV, Joachim Rukwied.

Subventii: domeniul bio, lasat la coada

De inteles reactia ecologistilor, care au manifestat sambata la Berlin. Jan Plagge, presedintele Uniunii Sectorului Alimentar Biologic (BOLW), acuza absenta sustinerii guvernementale pentru micii agricultori si agricultura bio: “O exploatatie bio primeste 180 de euro subventie la hectar anual, fata de 2 000 de euro pentru o exploatatie traditionala. Ar trebui ca aceste ajutoare sa creasca la 300 de euro”.

Pentru acest militant, absenta sprijinului pentru filiera bio explica stagnarea numarului de producatori in Germania, ca si a suprafetelor agricole bio, care n-au crescut decat cu 0,1% in 2012, in raport cu 2011. Ele nu reprezinta azi decat 6,3% din terenurile agricole ale tarii. El regreta imposibilitatea atingerii obiectivului fixat la inceputul anilor 2000 de guvernul Gerhard Schröder, acela de a consacra sectorului bio 20% din suprafetele agricole pana in 2010. In ritmul in care merg lucrurile, acest obiectiv nu va fi atins decat in 2078.

O treime din bio importata

Nemultumirea militantilor este cu atat mai mare cu cat cererea creste vertiginos. Conform unui studiu al guvernului federal, trei sferturi din germani cumpara bio, in mod regulat sau nu, indeosebi din supermarketuri si din magazinele de tip discount.

Acestea ofera deja aproape toate produse bio si participa in acelasi timp la reducerea preturilor. Cifra de afaceri a acestui sector a atins 7 miliarde de euro in 2012 si a cunoscut o crestere de 6% intr-un an.

Dar productia interna este in incapacitate de a raspunde cererii si, ironie a istoriei, importurile explodeaza in detrimentul unei productii locale mult mai putin poluante. Lapte danez, cartofi israelieni, faina romaneasca, in 2010, 30% din produsele bio erau importate, fata de doar 10% in 2001.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente