In Muntii Macinului – Danezii dau bani pentru eco

0
351

Fermierii din zona Parcului National Muntii Macinului sunt sustinuti, din fonduri daneze, daca trec de la agricultura conventionala la cea eco.
fonduri daneze pentru agricultura ecologica
De la inceputul acestui an, o firma al carui presedinte este Torben Schreiber, consulul onorific al Romaniei in Danemarca, le ofera gratuit consultanta si le plateste taxele de certificare. „Domnul consul a auzit de Parcul National Muntii Macinului, a venit in Romania sa-l viziteze si a discutat cu directorul parcului. Dansul este interesat de biodiversitate si, pentru a proteja vegetatia si vietuitoarele din aceasta arie protejata si-a exprimat dorinta de a crea o zona-tampon in care sa se practice agricultura ecologica”, povesteste Mihai Lup, manager al firmei Schreiber Life. Firma Schreiber Life – in spatele careia se afla o asociatie a bioagricultorilor danezi -, in parteneriat cu conducerea Parcului Muntii Macinului, a stabilit zonele tampon in vecinatatea localitatilor Hamcearca, Cerna, Luncavita si Greci. Si organizeaza intalniri cu agricultorii de aici pentru a-i convinge ca-i mai bine pentru mediu si pentru veniturile lor sa treaca la eco.

SUSTINERE

Si pentru ca taranilor nu le pasa neaparat ca agricultura ecologica va avea efecte favorabile asupra ecosistemelor protejate din parcul national, danezii ii „stimuleaza” platindu-le taxele de certificare. Iar dupa terminarea perioadei de conversie (trecere) de la conventional la eco, acestor fermieri li se asigura si piata de desfacere in Danemarca. „Pana acum am atras cinci fermieri care au in total circa 400 de hectare de teren”, a declarat Lup. El a adaugat ca programul continua.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.