Cu toate ca romanul este cunoscut ca fiind frate cu codrul, la acest capitol se afla printre cetatenii europei vitregiti de un asemenea privilegiu Spun asta pentru ca Romania se situeaza printre tarile europene cu cele mai putine terenuri impadurite, doar 27 la suta, din suprafata totala, pe cand media europeana este de 41 la suta.Tari precum Finlanda (77 la suta), Suedia (76 la suta), Slovenia (63 la suta), Austria (46 la suta) se afla in topul statelor cu cele mai mari suprafete de paduri, raportate la suprafata totala.
Revenind pe plaiurile mioritice, in Tara Silvaniei, aflam ca judetul nostru se situeaza pe locul 28 intre judetele tarii privind detinerea de fond forestier, cu o suprafata de 95.846 de hectare de padure din care peste 30.000 se afla in proprietatea statului, iar aproximativ 65.000 de hectare sunt proprietate privata.
Potrivit lui Ioan Maxim, seful Inspectoratului Silvic si de Vanatoare Salaj, de pe cele aproape 96.000 de hectare de padurea se exploateaza anual in jur de 140.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Este vorba despre cantitatea exploatata cu forme legale. Se presupune insa ca tot atata se si fura. Cert este ca in ultimii ani au aparut tot mai multe dealuri plesuve (vezi Mesesul, Cuceul, Soimu-sul,Varul etc) iar padurile Salajului devin rarituri, in care poti intoarce, nu carul cu boi, cu tractorul cu remorca.Se taie lemn in stire si-n nestire
Dupa ce au fost retrocedate padurile grofilor, conform paguboasei legi nr. 247, a inceput exploatarea neinduratoare a lor. Terenurile cu vegetatie forestiera au fost mai apoi vandute unor firme straine, pe care nu le doare sufletul de padurea romanesca. Au iesit satenii din Soimus sa blocheze drumurile pe care circulau peridoacele canadiene. N-au reusit mare lucru, dar au tras un semnal de alarma, care insa nu a impresionat autoritatile Sub domnia prefecturala a lui Andrei Todea s-a instrainat grosul padurilor din Salaj.
Padurarii nu pot tine piept tiganilor
Se taie lemn in prostie in Borza, in Agrij, in Gostila si in multe alte asezari ale judetului, pentru ca Legea 46/2008 – Codul silvic are o sumedenie de „portite”. Si apoi sa nu-i uitam pe tigani, care dupa puii de grof, sunt cei mai mari dusmani ai padurilor.Dupa ce au „chelit” de copaci dealul din nordul Jiboului, fara a fi pedepsiti, s-au mutat in satul Var unde au ras un alt deal de vegetatie forestiera. Apoi s-au „transferat” in padurile private din Ciglean si Prodanesti, pana au iesit oamenii din cele doua sate in calea carelor tiganesti incarcate cu lemne si le-au confiscat. Un singur padurar nu poate tine piept hotilor de lemne care vin in numar mare sa jefuiasca padurile satenilor. Florian Bonte, primarul comunei Sag se declara neputincios in fata tiganilor care jefuiesc padurile din zona, mai ales ca s-a desfiintat si postul de politie din comuna. De jefuirea padurilor de catre cei peste 600 de tigani din Buciumi se plange si primarul Ioan Holhos. „Ei nu se tem de nimeni, ei isi fac legea lor” constata cu amaraciune primarul Holhos.
Impadurirea este egala cu zero
Ca in fiecare an Luna impaduririi s-a declansat in 15 martie. Dar nu s-a facut mare lucru pentru ca nu a permis timpul. Danut Fogos, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, spune ca in cele sase ocoale silvice arondate institutiei vor fi impadurite doar 28 de hectare. Pentru asta au fost pregatiti 65.000 de puieti din speciile gorun, stejar, rasinoase, paltin etc.Alte 15 hectare vor fi impadurite de catre lucratorii celor doua ocoale silvice private din judet „Stejarul” si „Blidaru”. Asadar, 43 de hectare de impadurire in aceasta primavara, in judetul Salaj, 43 de hectare care se adauga la cele 95.846 de hectare existente. Dar sa spunem si ca numai zilele trecute, la Voivodeni, au ars 44 de hectare de padure, in urma unui incendiu de vegetatie scapat de sub control Astazi, la ora 12.00 se incheie sesiunea de depunere a proiectelor pe Masura 221 -Impadurirrea terenurilor agricole, masura finantata suta la suta din fonduri europene si nationale. Contactat Dorin Urs, director adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, a declarat ca „nu a fost depus nici un proiect in aceasta sesiune” si nici in sesiunile anterioare am adauga noi.