In Valcea se poate produce energie verde

1
435

Judetul Valcea are 12 amplasamente in care poate fi produsa energie verde.
energie eoliana
Toate studiile realizate de reprezentantii prefecturii arata ca Valcea are pe golurile alpine potential eolian. „Conform unui studiu, avem 12 amplasamente unde putem produce energie verde. Acestea sunt la Voineasa, in zona Vidra si Obarsia Lotrului, la Malaia, Brezoi si Horezu. Pentru asa ceva exista finantare europeana si putem face din Valcea o zona a energiei verzi”, a declarat Anuta Handolescu, subprefectul judetului Valcea.

Inaltimea eoliana optima este de 1.500 de metri. Pentru a produce energie verde, autoritatile locale din zonele cu potential trebuie sa faca proiecte si sa atraga fonduri europene pe Axa 4.2., putand obtine finantare de 98% din valoarea investitiei. Proiectele se depun incepand cu 1 august 2009.

Administratia publica locala are 2% cofinantare si acest procent este platit de stat. Autoritatile trebuie sa gaseasca o firma de consultanta pe energie verde ca sa faca proiectul. Cand va fi avizat, va fi platita si firma de consultanta din cei 2%, pentru elaborarea lui. „Valcea e specializata in energie verde si se gasesc specialisti, numai ca trebuie sa avem si vointa. Avem baza, bani sunt, ramane ca autoritatile locale sa faca proiecte, in acest fel fiind asigurate si locuri de munca”, a explicat subprefectul. Proprietarii de terenuri vor beneficia de subventie de la UE daca vor fi amplasate pe proprietatile lor campurile eoliene.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.