La fel de sigur ca si faptul ca omul de Neanderthal a trait in Epoca de Piatra si omul Neolitic a trait in Epoca de Fier, noi traim astazi in Epoca Plasticului. Chestia asta e cu adevarat miraculoasa: usor, tare, ferm, dar totusi maleabil, rezistent la temperaturi extreme si la presiune. Nu putrezeste, nu se corodeaza si nu se dezintegreaza. Poate fi si este folosit la fabricarea a aproape orice: de la lentile de ochelari, rachete de tenis, si scaune cu rotile, pana la potcoave de cal, ambalaje pentru pasta de dinti, jucarii si genti.
Exista chiar si parti ale corpului fabricate din plastic: o inima artificiala, de exemplu, este aproape in totalitate din plastic, iar specialistii de la Universitatea din Utah, S.U.A., studiaza posibilitatea fabricarii unui pancreas din plastic. Cartile de credit folosite in toata lumea sunt facute din plastic, iar in Australia exista si bani din plastic… Nu trebuie sa ne mire, asadar, ca in decurs de jumatate de secol uzul mondial de plastic a crescut de la mai putin de Lire 200,000 la 50 de miliarde. Din nefericire, la asemenea nivel ridicat de consum, suntem efectiv ingropati in plastic.
Conform activistilor din domeniul protectia mediului, se pare ca plasticul va dura secole, fapt ce se adauga problemelor deseurilor care deja au atins proportii monumentale in lumea moderna. Plasticul, care este produs din ulei combinat cu diferite chimicale, parcurge un proces de productie care elibereaza in mediul inconjurator cantitati imense de chimicale toxice, si multe dintre aceste produse plastice isi depasesc cu mult utilitatea. Nu e importanta numai cantitatea plasticului aruncat, ci si volumul acestuia, iar problema plasticului are urmari peste tot in jur, cu consecinte nedorite, neasteptate si necontrolate atat pentru oameni, cat si pentru fauna salbatica: de exemplu, pungile de plastic aruncate si ambalajele si-au croit drum spre mare, unde uneori au dus la inecarea balenelor de jumaatate de tona si a testoaselor de mare uriase.
In ultimii ani, activistii din domeniul protectiei mediului si legislatorii au propus o serie de posiblie masuri pentru rezolvarea problemei deseurilor plastice. Unii ar dori ingroparea lor, altii arderea si altii care ar dori interzicerea lor definitiva. Altii experti sunt de parere ca reciclarea e cea mai promitatoare varianta. (adaptare dupa National Wildlife)
Sursa: Perspectives on English, Student’s Book 10