Incalzirea climei ar putea favoriza bolile infectioase

Incalzirea climei ar putea favoriza bolile infectioase
Incalzirea climei ar putea favoriza bolile infectioase

Incalzirea globala are si poate avea in continuare multiple consecinte. Recorduri de temperatura, lacuri in locuri banchizelor de gheata topite de apa oceanelor, tot mai calda. Schimbarile climatice ar putea, de asemenea, bulversa industria viticola.

Si inca ceva. Mult mai grav. Revista Time a preluat un articol din publicatia Science, potrivit caruia incalzirea globala ar putea spori numarul maladiilor infectioase. In context, Times aminteste avertismentul lansat de oamenii de stiinta, care subliniaza ca aceasta chestiune este greu de rezolvat. Iar unele regiuni, adauga ei, sunt deja in pericol.

„Se stie de ceva timp ca temperaturile tot mai ridicate pot ajuta anumite maladii. Malaria, care ucide aproape 650.000 de oameni pe an, este prezenta in regiunile calde si umede, unde tantarul anofel se simte in largul lui. Odata cu incalzirea climei, teritoriile unde traiesc tantarii si parazitul malariei s-ar putea extinde, punand in pericol tot mai multe persoane”, explica studiul mentionat.

Dar, daca oamenii se pot apara acordand mai multa atentie igienei si folosind mijloacele moderne de indepartare a tantarilor, plantele si animalele raman expusi pericolului generat de incalzire. In 2009, un studiu scotea in evidenta corelatia dintre clima si supravituirea anumitor agenti patogeni in Norvegia arctica. Potrivit raportului, este imposibil de a anticipa cu exactitate care vor fi efectele fenomenului inclzirii asupra ecosistemului din regiune. Oricum, o specie de peste, Capelan, a fost deja atinsa de un agent infectios. Iar asta, spun expertii, nu este decat inceputul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *