Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar

Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar

Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar. Astfel, in timp ce unele specii de animale au reusit sa se adapteze noilor conditii, altele au inceput sa migreze dintr-un loc intr-altul pentru a-si gasi un mediu propice de viata.

Un grup de cercetatori ai Universitatii Manitoba din Canada au reusit sa identifice distributia acestor specii pe Terra, dupa ce au analizat o arhiva cu evolutia speciilor, realizata pe parcursul a 40 de ani. In aceste conditii, distributia faunei salbatice pe Terra a fost supusa si suporta in continuare schimbari radicale.
In primul rand, schimbarile climaterice au creat conditii prielnice de viata pentru anumite specii mai ciudate de animale, cum ar fi lebedele-trompeta, marmotele, cerbii cu coada alba, albatrosii sau rozatoarele. In acelasi timp, si mediul acvatic a devenit unul propice inmultirii unor animale ca balenele ucigase sau meduzele. La polul opus, animalele specifice zonelor artice, cum ar fi ursii polari, sunt amenintate cu disparitia.
Calotele de gheata topita in Marea Artica au transformat acest ecosistem intr-un ,,paradis” pentru balenele ucigase, care au inceput sa migreze tot mai mult in acest loc datorita hranei pe care o gasesc din abundenta. La antipod, in Pacificul de Sud din zona antartica, din cauza curentilor de aer puternici, au inceput sa vina tot mai multi pescarusi. Pentru ca nu duc lipsa de hrana, pasarile petrec mai putin timp departe de cuiburile lor si pot avea grija de puii lor.
In zonele arctice, procesul incalzirii globale este unul mult mai accelerat, acest factor permitand unor specii de inaripate, cum ar fi lebedele-trompeta, sa migreze spre zonele din nord, regiuni mult prea austere din punct de vedere climatic inainte de cresterea temperaturii.

Harta termica a pamantului

Temperaturile au crescut mult in ultimii ani, incalzirea globala fiind semnificativa din 1880 incoace, de cand s-a inceput culegerea datelor din statiile meteo cu regularitate si dupa reguli clare. Recent, NASA a dat publicitatii o harta termica animata din care rezulta cat de mult au crescut temperaturile pe Pamant in ultima suta de ani.
Animatia este extrem de sugestiva, surprinzand cum emisiile de gaz de la sursele poluante din industrie si vehiculele au dus la cresterea constanta a temperaturilor, indeosebi dupa anii ’70.
Pe grafic, cu rosu sunt indicate temperaturile inregistrate peste media termica pentru perioada de referinta 1951-1980, iar cu albastru temperaturile cele mai coborate, sub medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *