Incalzirea globala ameninta balenele si planctonul

0
406

Balenele din Antarctica sunt amenintate de reducerea constanta a zonelor de cautare a hranei si de nevoia de a inota sute de kilometri pentru a cauta hrana din cauza schimbarilor climatice, confirma un raport WWF(eng. World Wildlife Fund).

Specii precum balena pitica, vizata de vanatorii de balene japonezi, se confrunta cu schimbari dramatice in habitatul lor in mai putin de durata vietii unui individ din aceasta specie. Raportul „Spargand gheata: Fortand limitele balenelor”, a fost facut public chiar inainte de intrunirea Comisiei Internationale privind Vanarea Balenelor de saptamana viitoare din Chile (23-27 iunie). Acest raport rezuma cercetarile facute de WWF care arata niveluri de incalzire globala prevazute pentru urmatorii 40 de ani ce vor duce la scaderea cu 30% a cantitatii de gheata ce acopera Oceanul Sudic in anumite parti-cheie.

„Speciile de balene migratoare care sunt pe cale de disparitie se vor confrunta cu o constanta reducere a zonei antarctice de cautare a hranei, care va fi mult mai putina in aceasta zona, iar balenele vor fi nevoite sa inoate mult mai departe pentru a se hrani”, sustine analiza realizata.

„In mod esential, ceea ce observam noi este faptul ca balenele asociate cu zonele inghetate ale planetei precum balena pitica din Antarctica, se vor confrunta cu schimbari dramatice ale habitatului lor in putin mai mult timp decat durata vietii unui individ din specie”, a afirmat purtatoarea de cuvant a WWF Susan Lieberman.

Doctor Lieberman va conduce delegatia WWF la intalnirea internationala de saptamana viitoare.

„In acest timp, balenele migratoare vor fi obligate sa calatoreasca 200-500 km spre Sud ca sa gaseasca zonele „frontale” care reprezinta principalele lor zone de cautare a hranei”, sustine purtatoarea de cuvant.

Ea a mai spus ca printre speciile de balene migratoare care se confrunta cu aceasta problema se numara si balena albastra, cel mai mare mamifer de pe glob, si balenele cu cocoasa, care de abia in prezent isi revin de pe urma pericolului extinctiei.

Ambele specii isi aduna rezervele care sa le hraneasca de-a lungul anului in zonele frontale, zone care adapostesc populatii numeroase ale principalei lor surse de hrana: krilli.

„Deoarece zonele frontale se muta in sud, si balenele se gasesc mai aproape una de cealalta, reducand drastic zona disponibila de cautare a hranei”, afirma raportul.

„Cum krillii sunt dependenti de gheata maritima, este de asteptat ca mai putina gheata sa duca la scaderea cantitatii de hrana pentru balene in zonele in care acestea se hranesc.”

Dr. Lieberman sustine ca impactul asupra balenelor a fost un imperativ in plus pentru ca populatia lumii sa actioneze decisiv si sa reduca riscul schimbarii catastrofice a climatului.

„Cu toate acestea, Comisia Internationala privind Vanarea Balenelor trebuie sa foloseasca aceasta oportunitate a intalnirii din emisfera sudica pentru a analiza fiecare posibilitate de a creste puterea de adaptare a balenelor la schimbarile de climat”, sustine Susan Lieberman.

Sursa: http://www.ecoearth.info/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.