Rinocerul alb din Congo – in pericol de disparitie

Nairobi-Numarul rinocerilor din Africa a iregistrat cresteri semnificative, nu insa si o sub-specie a rinocerilor care se intalneste in Congo, ce a fost declarata de specialisti ca fiind pe cale de disparitie.

In timp ce populatiile de rinoceri prospera in alte regiuni, nordicul rinocer alb, ce traieste numai in nord-estul Repuplicii Democrate Congo, in Parcul National Garamba, a fost vanat de braconieri.

Baza elvetiana a Uniunii Internationale pentru Conservrea Naturii (IUCN) a declarat ca au fost inregistrate 30 de exemplare in aprilie 2003, si doar 4 exemplare au fost confirmate in august 2006.

„Ingrijorator este faptul ca cercetarile de teren au esuat in incercarea de a depista urmele celor patru exemplare ramase”, a decalrat Martin Brooks, liderul Grupului Specializat in cunoasterea Rinocerului African, intr-un raport.

„Cu exceptia cazurilor in care animalele sunt gasite in actiunile intensive ce se desfasoara sub directia Fundatiilor Parcurilor Africane, sub-speciile pot fi condamnate disparitiei.”

Rinocerii albi sunt vanati de braconiei pentru cornul lor, care valoreaza mult pe piata din Yemen, unde sunt comercializate abuziv, si in Extremul Orient, unde sunt comercializate pentru presupusa lor calitate medicala.

Protectia faunei salbatice este aproape imposibila in estul Republicii Democrate Congo, mai ales, din cauza violentei insugentilor care inca lupta dupa un razboi ce s-a incheiat acum cinci ani si care a ucis patru milioane de oameni, majoritatea din cauza foametei si a bolilor.

Autoritatile au anihilat in martie o retea suspecta de trafic de gorile montane, o specie rare intalnita in Parcul Virunga din Congo.

Iar luna trecuta, un grup de conservare a naturii a declarat soldatilor ca rebeli impreuna cu localnicii au ucis paisprezece elefanti, in scopul satisfacerii cererii de fildes de catre piata chineza.

In padurile dese din Garamba, in partea de nord, bandele de braconieri includ grupari de gherila puternic inarmate din nordul Uguandei.

In alte regiuni de pe saracul continent, vestile despre rinoceri sunt mult mai bune, conform datelor IUCN, care ofera date despre animalele salbatice ce sunt considerate prioritare protectiei.

Eforturile de conservare, incluzand aici si pe cele de stopare a braconajului, au dus la o crestere a numarului de rinoceri albi, de la 14540 in 2005, la 17480 anul trecut, conform datelor IUCN.

Cifre mai mici s-au inregistrat in cazul rinocerului negru, care a crescut de la 3730 in 2005, la 4180 anul trecut, totusi este considerat ca fiind in pericol de disparitie de catre IUCN.

Sursa: http://www.ecoearth.info/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *