Incalzirea globala din Epoca de Piatra

Acum 15.000 de ani, doua cicluri de schimbari climatice radicale au pus capat erei glaciare.

O schimbare climatica extrem de brutala, legata de modificari petrecute in circulatia atmosferica, s-a produs de doua ori, acum peste 10.000 de ani, in emisfera nordica a planetei. Temperaturile au crescut cu 10 ºC in numai cativa ani, arata un studiu publicat in revista americana „Science”.

Primul varf al incalzirii s-a inregistrat acum 14.700 de ani, cand valoarea temperaturii medii a urcat cu 10 grade in trei ani. Ulterior, dupa o scurta revenire la temperaturi sca- zute, s-a produs o crestere similara in 60 de ani, acum 11.700 de ani, cand s-a incheiat si ultima era glaciara, arata documentul elaborat de o echipa internationala de oameni de stiinta. Echipa este condusa de profesorul danez Dorthe Dahl-Jensen, de la Institutul „Niels Bohr”, al Universitatii Copenhaga.

Analiza carotelor de gheata prelevate din nordul Groenlandei a aratat ca schimbarile climatice s-au produs „asa de brusc, de parca cineva ar fi apasat un buton”, cum s-a exprimat Dahl-Jensen. In baza acestei analize, care a constat in sondarea microscopica a nivelului de praf si a izotopilor stabili de apa din straturile anuale de gheata, cercetatorii au dedus ca ultima era glaciara s-a incheiat intr-o maniera brutala, cu cele doua episoade de incalzire dramatica.

Dezghet in doua etape

In cursul primei perioade de incalzire, care a inceput acum 14.700 de ani si s-a incheiat acum 12.900 de ani, primii oameni din Epoca de Piatra s-au instalat in Europa de Nord si in Scandinavia.

Dupa inca 1.200 de ani de glaciatie, s-a produs cea de-a doua incalzire rapida, in urma careia temperaturile au ramas relativ constante pana secolul trecut, cand au reinceput sa creasca din cauza poluarii atmosferice inerente activitatii industriale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *