Incalzirea globala favorizeaza cresterea emisiilor de gaze

0
500
Comisia Europeană renunță la promisiunea de a menține încălzirea globală sub 2°C

Cresterea temperaturilor nu sunt numai semnul schimbarilor climatice, sugereaza un studiu recent.
Tempraturile in crestere nu sunt numai un semn al schimbarilor climatice, ci si o cauza a acestora, afirma un studiu recent efectuat.global-warming.jpg
Temperaturile din ce in ce mai mari de la suprafata pamantului determina o crestere a emisiilor de metan, au descoperit expertii de la Edinburgh University.
Metanul este un gaz cu efect de sera, mai puternic decat dioxidul de carbon.
Studiul a indicat temperaturi mai mari in regiuni care erau situate la latitudini mai mari, determinand niveluri mai ridicate de metan, acestea exacerband incalzirea globala.
Cercetatorii au studiat nivelurile atmosferice ale metanului in cadrul celor mai importante surse de metan, zonele umede precum mlastini, lanuri de orez sau bog (tipuri de teren specifice Irlandei, foarte umede), rezultatul indicand faptul ca emisiile cresteau proportional cu cresterea temperaturilor.
Acestia au folosit masuratorile realizate cu ajutorul satelitului ale concentratiei atmosferice de metan, cat si ale datelor legate de schimbarile temperaturilor de la suprafata pamantului, de variatiile apelor de suprafata sub influenta acestor emisii de metan, in diferite zone caracterizate de acest tip de sol. Aceste descoperiri subliniaza efectul complex al unei incalziri globale continue-temperaturi din ce in ce mai ridicate au condus la o mai accentuata incalzire, conform afirmatiilor profesorului Paul Palmer de la Edinburgh University.
Aceste rezultate au crescut cu 7% din 2003 pana in 2007.
Un alt aspect relevat de aceste cercetari este acela ca regiunile cu terenuri umede sunt cele mai expuse inundatiilor si temperaturilor extreme, ceea ce ar putea ajuta cercetatorii sa prezica evolutia schimbarilor climatice.
Profesorul Paul Palmer de la Edinburgh University, scoala de stiinte geologice, care a supervizat studiul, a afirmat: „Aceste descoperiri subliniaza efectul complex al incalzirii globale accelerate – temperaturile in crestere au determinat o incalzire mai accelerata.”

„Studiul intareste ideea ca satelitii pot indica cu precizie schimbarile in cantitatea de gaze cu efect de sera emise dintr-o anumita regiune de pe planeta.”                   „Acest studiu deschide noi perspective spre cuantificarea emisiilor de gaze produse de o serie de surse naturale sau datorate actiunii umane.”                                       Studiul a fost finantat de Natural Environment Research Council si a fost realizat in colaborare cu Institute for Space research din Olanda. Datele au fost furnizate de NASA si European Space Agency.
Studiul realizat de University of Edinburgh a fost publicat in publicatia Science.

Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/edinburgh_and_east/8459770.stm 16.01.2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.