Incalzirea globala produce stagflatie

incalzire globalaSpecialistii de la Morgan Stanley estimeaza ca incidenta fenomenelor meteorologice extreme va creste in cursul anului urmator, fapt ce va provoca o accentuare a inflatiei. Grupul financiar Morgan Stanley avertizeaza ca schimbarile climatice vor frana cresterea economica si vor accentua inflatia. Fenomenul de incalzire globala, consecinta a activitatilor umane, are efecte din ce in ce mai devastatoare asupra economiei mondiale, se arata intr-un document publicat de prestigioasa banca Morgan Stanley.

Daca nu se va pune in practica nicio actiune decisiva pentru franarea acestuia, atunci mediul financiar va cunoaste ceea ce a fost denumit “stagflatie”, adica o stagnare economica evidenta combinata cu o rata crescuta a inflatiei. nflatia va fi provocata in primul rand de cresterea preturilor la alimente, la apa si la impozitele legate de activitatile de exploatare a carbunelui. Caracterul imprevizibil al evenimentelor climatice va accentua incertitudinile social-economice mondiale, iar aceasta se va traduce printr-o scadere a investitiilor in orice domeniu. Tarile vor fi afectate in mod divers de schimbarile de clima, mai sustine Morgan Stanley, in functie de sectoarele dominante ale propriilor economii.

Cele mai vulnerabile vor fi agricultura, turismul, fondul funciar sau orice sector care utilizeaza masiv mana de lucru. Statele puternice din punct de vedere economic vor fi mai putin sensibile fata de aceste fluctuatii cauzate de incalzirea globala, pentru ca dispun de mai multe mijloace de aparare ecologice decat tarile mici. Rolul politicilor publice va fi crucial pentru a pune punct utilizarilor energetice ineficace. Morgan Stanley sustine necesitatea acordarii unor credite micilor intreprinderi care dezvolta energii alternative, precum si pentru implementarea noilor tehnici care reduc emisiile de carbon.

Industria asigurarilor, amenintata de clima

De asemenea, industria globala de asigurari se confrunta cu riscuri serioase din cauza schimbarilor climatice. Aceste riscuri sunt provocate de cresterea incidentei ciclonilor, inundatiilor, perioadelor de seceta si incendiilor.

La nivel mondial, in ultimii ani, pierderile provocate de ciclonii tropicali au inregistrat o crestere alarmanta: 200 de mii de miliarde de dolari, in prezent, fata de 25 de mii de miliarde de dolari in comparatie cu 1950.
Numai uraganul Katrina a provocat pagube de 66 mii de miliarde de dolari, iar in 2004, uraganul Ivan a cauzat pierderi de 13,7 mii de miliarde de dolari in Caraibe.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente