Incalzirea globala provoaca scaderea productivitatii centralelor nucleare si termice

Bulgarii protesteaza impotriva preturilor din energie
Incalzirea globala provoaca scaderea productivitatii centralelor nucleare si termice

Incalzirea globala, prin cresterea temperaturii apelor si reducerea debitelor raurilor, a provocat scaderea productivitatii mai multor centrale nucleare si termocentrale din Statele Unite si Europa in ultimii ani, potrivit unor experti.

Centrala nucleara Browns Ferry din Alabama a fost nevoita sa isi inchida reactoarele de mai multe ori vara trecuta, intrucat apa raului Tennessee a fost prea calda pentru a fi folosita la instalatia de racire. Probabilitatea intreruperii productiei partiale sau totale de curent se va tripla in urmatorii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat de USA Today in editia electronica.

„Studiul arata ca dependenta noastra de instalatiile de racire este o procedura care va trebui revizuita”, a declarat Dennis Lettenmaier, profesor in cadrul Universitatii Washington si coautor al studiului.

Energia provenind de la termocentrale, sursa a peste 90 la suta din productia de energie in Statele Unite si a 75 la suta in Europa, va scadea intre 4 si 15 la suta in Statele Unite si intre 6 si 19 la suta in Europa in perioada 2031-2060, din cauza lipsei de apa pentru instalatiile de racire, explica autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *