Incalzirea globala transforma tundra in padure, conform unui studiu

Incalzirea globala transforma tundra in padure, conform unui studiu

In ultimele decenii plante si arbusti au colonizat parti din tundra actica, transformandu-se in copaci de mici dimensiuni, conform descoperirilor unui studiu stiintific publicat duminica, care a adaugat ca schimbarea aceasta ar utea duce la o crestere a incalzirii globale daca se repeta pe o scara mai larga.

Oameni de stiinta din Finlanda si de la Universitatea Oxford au investigat o zona de 100.000 de kilometri patrati, in nord vestul tundrei eurasitice, din vestul Siberiei pana in Finlanda. Acestia au descoperit ca in 8 pana la 15 la suta din zona salciile si aninii au crescut la peste 2 metri in ultimii 30-40 de ani.

“Este o mare surpriza ca aceste plante se comporta astfel”, a declarat autorul principal al studiului, Marc Macias-Fauria de la Universitatea Oxford, citat de Reuters. Oamenii de stiinta credeau ca aceasta colonizare se va petrece pe parcursul mai multor secole, nu in cateva decenii, cum se intampla in realitate.

Incalzirea in zona arctica va incuraja probabil exploatarea resurselor de petrol si gaze din zona, si de asemenea va atrage turme de reni, care se hranesc cu frunzele salciilor. Dar pe de alta parte o planeta in incalzire duce la secete severe si inundatii pe tot globul, punand vietile oamenilor in pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *