Un nou studiu realizat de organizatia Worl Wildelife Fund (WWF) prevede schimbari climatice care vor provoca modificari insemnate asupra mediului.
Incalzirea globala se accelereaza mai rapid decat au prevazut expertii in schimbari climatice. Raportul de Evaluare realizat anul trecut de Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbarea Climatica (IPCC) cuprinde un studiu amanuntit, la care au participat 4 000 de oameni de stiinta din peste 150 de tari. Insa metodele de cercetare au evoluat. Si conform noului raport WWF, schimbarea climatica are un impact mult mai mare decat s-a anticipat. Astfel, banchiza de gheata din Oceanul Artic ar putea disparea complet in timpul verii, intre 2013 si 2040, ceea ce nu s-a mai intamplat in ultimul milion de ani.
Solutia trebuie sa se aplice cat mai repede. Cercetatorii au cerut Uniunii Europene sa adopte un obiectiv de reducere a emisiilor pana in 2020 de cel putin 30 la suta sub nivelul anului 1990, in loc de 20 la suta cat fusese propus initial. Motivele de ingrijorare sunt fondate si trebuie sa se actioneze cat mai prompt. Cercetatorii avertizeaza ca numarul si intensitatea cicloanelor extreme deasupra Insulelor Britanice si a Marii Nordului sunt prevazute sa creasca, ducand astfel la cresterea vitezei vanturilor si a pierderilor materiale legate de aceste fenomene in Vestul si Centrul Europei. Se mai prevede ca nivelul ozonului va atinge nivelul celui din timpul valului de caldura din 2003, iar precipitatiile vor aduce din nou inundatii si daune economice. La scara globala, cresterea nivelului marii se asteapta sa atinga mai mult decat dublul maximului de 0,59 metri prevazut de IPCC pana la sfarsitul secolului, supunand astfel unui mare risc vaste areale costiere.
In aceste conditii, este necesar ca tarile dezvoltate din UE sa-si propuna ca obiectiv de temperatura unul inferior celui de doua grade Celsius pe care l-au adoptat in 1996.
Sursa: Mediafax