Incalzirea globala si impactul ei asupra mamiferelor polare

ursi polariIncalzirea globala isi face simtita prezenta tot mai puternic in viata mamiferelor a caror viata depinde de banchizele de gheata. Portiunile inghetate devin tot mai rare pe zi ce trece, iar viata acestora este serios pusa in primejdie.

Tinutul Arctic a trecut prin numeroase schimbari in decursul timpului, iar “locuitorii” sai au reusit sa se adapteze de fiecare data cu usurinta. Totusi, schimbarile la care sunt nevoite sa se supuna in prezent mamiferele, reprezinta provocari noi, la care multe dintre acestea, nu pot face fata.

In vreme ce balena alba sau foca-cu-mustata se numara printre speciile oportuniste, ce se pot adapta schimbarilor climatice, ursul polar si morsa sunt doar doua dintre speciile ghinioniste, care au o alimentatie mai putin permisiva. Trecerea la un alt tip de alimentatie decat cea obisnuita, le poate afecta in timp sistemul imunitar si asa slabit din cauza expunerii repetate la microbi patogeni care au gasit mediu propice de inmultire in apele mai calde decat in mod normal.

Efectele schimbarilor climatice nu se opresc aici din pacate! Topirea gheturilor va deschide zona Arctica spre noi nivele de exploatare turistica, petroliera si nu numai. Astfel, se vor adauga noi pericole pentru mamiferele a caror viata a fost deja mult ingreunata de mana omului.

Cercetatorii de la Delegatia Mamiferelor Marine SUA, au conchis faptul ca doar prin reducerea emisiilor in atmosfera vom putea oferi protectie pe termen lung vietuitoarelor din zona si ecosistemului de care depinde viata acestora.

Sursa: www.sciencedaily.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente