Incalzirea globala va creste incidenta cazurilor de pietre la rinichi

Caldura si deshidratarea favorizeaza aparitia sarurilor minerale in urina.Se dezgeata polii , se desprinde Perito Moireno in plina iarna , creste temperatura atmosferei , cresc bolile respiratorii . Ca si cand lista efectelor incalzirii globale n-ar fi fost suficiente, un grup de cercetatori din Dallas tocmai au tras un semnal de alarma asupra noului fenomen relationat cu schimbarea climatica: va creste incidenta de pietre la rinichi. Si cifrele nu-s tocmai mici , dupa cum se poate citi in ultimul numar al revistei ,,Proceedings of the National Academy of Sciences ¨. Urologi ai Universitatii din Texas (in EEUU) calculeaza ca incalzirea Terrei va face ca de acum pana in 2030 sa creasca cu 30 % numarul americanilor cu pietre la rinichi.

Asa numita litiaza renala este o problema frecventa datorita acumularii de saruri minerale dizolvate in urina, si a carei origine poate fi atat de ordin metabolic cat si ambiental. De exemplu , volumul scazut de urina , faciliteaza acumularea acestor minerale ce finalizeaza prin a forma mici ,,cristale ¨. De asemenea, ingestia scazuta de lichide ca si pierderea de fluide datorita deshidratarii poate favoriza aparitia acesteia.

Ingloband previziunile incalzirii globale din Planul Guvernamental al ONU si rata incidentelor de calculi renali in varii state ale tarii, investigatorii au dezvoltat un model matematic capabil de-a relationa temperatura cu incidenta nefrolitiazei.

Inca unul sau doua milioane de pacienti

Predictiile acestora alerteaza ca incidenta pietrelor la rinichi va creste in toata lumea datorita influentei directe a incalzirii globale, desi fixandu-ne numai pe cazul americanilor se semnaleaza ca acest lucru se va produce mai ales in zona de centru si est a tarii.

,,Acest lucru este unul di primele exemple cum incalzirea globala are consecinte directe asupra sanatatii oamenilor ¨, semnaleaza medicul Margaret Pearle, principala cercetatoare in acest studiu.

Pana acum se stia ca exista un anumit tipar geografic ce relationeaza clima cu patologia renala , datorita faptului ca temperatura crescuta creste precipitarea sarurilor in urina. In EEUU, de exemplu , exista denumirea ,,cureaua pietrelor in rinichi ¨, o serie de localizari unde problema este mai frecventa . Statele calde Alabama, Arkansas, Florida, Georgia , Luisiana, Missisippi, ambele Caroline si Tennessee, sunt cele care au rata nefrolitiazei cea mai crescuta din tara.

O ,,curea ¨la sud

Specialistii subliniaza ca exista alte ,,curele ¨ similare in regiunile mai calduroase din alte tari (Sudul Europei si Asia, in special) ce sunt afectate de incalzirea globala. Mai presus de aspectul sanitar al acestui fenomen, echipa lui Pearl previne asupra consecintelor economice ce vor aparea pentru oricare sistem sanitar in situatia cresterii cu 30 % al incidentei bolii . Doar in EEUU, calculand, costul de asistenta a acestei populatii poate creste pana la o mie milioane de dolari.

Propagand modelul matematic pana in 2050 , se prevede o crestere a nefrolitiazei de pana la 56% .

Sursa: Elmundo

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente