Indienii Navajo au abandonat minele de carbune in favoarea energiei solare

Indienii Navajo au abandonat minele de carbune in favoarea energiei solare
Indienii Navajo au abandonat minele de carbune in favoarea energiei solare

Majoritatea indienilor Navajo care timp de mai multe decenii traiesc in rezervatii, in mare parte lucrau la minele de carbuni. Insa situatia s-a schimbat – minele de carbune s-au inchis si indienii au inceput sa se ocupe de instalarea panourilor solare.

Extractia carbunelor pentru centralele electrice pe carbune a oferit sute de locuri de munca familiilor indiene, dar minele aduceau daune ireparabile mediului, poluau apa, aerul si solul.
Minele lucrau si zi, si noapte, ridicand praf peste casele din apropiere.

Mai mult de 20 de ani comunitatile indiene au luptat pentru inchiderea acestor mine. La drept vorbind, multi dintre acestea nici n-au vrut sa le inchida, caci oamenii castigau bani pentru viata, muncind acolo.

Si iata, in 2005, prima victorie – a fost inchisa prima fabrica mare de carbune Mohave. Indienilor i-au fost platite compensatiile in jur de 5 milioane de dolari, pe care acestea le-au investit in dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Consiliul tribului Navajo a elaborat un program de dezvoltare a antreprenoriatului social, ca o alternativa pentru resursele fosile, incurajand pe cei mai activi tineri sa se intoarca la rezervatie dupa facultate si sa inceapa propria afacere.

Unul dintre acesti intreprinzatori a fost Brett Isaac, el a fost primul care a convins consiliul sa investeasca in energetica solara.

Acum, el este directorul general al Shonto Energy, comunitatii de afaceri, care, in comun cu organizatiile de caritate Eagle Energy si Elephant Energy construieste sisteme solare stand-alone pentru indienii Navajo, care nu dispun de curent electric.

Indienii Navajo populeaza cea mai mare rezervatie din Statele Unite ale Americii, cu o suprafata de peste 70 de mii de kilometri patrati. Aici locuiesc aproximativ 300 de mii de oameni si doar 38% din toate gospodariile sunt conectate la sursele de energie electrica.

La fel Brett a atras voluntari din diferite institutii de invatamant pentru a instala panouri solare in zone montane indepartate. O astfel de echipa alcatuita din 12 studenti-voluntari a instalat sistemul solar de 1.5kW pe pantele Muntilor Navajo, in apropiere de cea mai mare centrala de carbune din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *