Industria asigurarilor amenintata de schimbarile climatice

Industria globala de asigurari se confrunta cu riscuri substantiale din cauza schimbarilor climatice, informeaza Environmental News. Unul dintre cei mai mari asiguratori europeni, prezent la conferinta Greenhouse 2007, considera ca aceste riscuri sunt provocate de cresterea incidentei ciclonilor, inundatiilor, secetelor si incendiilor.

Eberhard Faust, seful departamentului Risc de la Munich Re, a declarat ca pierderile provocate de ciclonii tropicali inregistreaza o crestere alarmanta. Regiunile de coasta sunt supuse celor mai mari riscuri, din cauza asocierii catastrofelor cu schimbarile climatice. Pierderile posibile in prezent se ridica la 200 mii miliarde de dolari fata de 25 mii miliarde de dolari in 1950. Numai uraganul Katrina a provocat pagube de 66 mii miliarde de dolari in 2005 cand a devastat orasul american New Orleans. Doar cu un an inainte uraganul Ivan a cauzat pierderi de 13,7 mii miliarde de dolari in Caraibe.

Impactul catastrofelor provocate de inundatii este de asemenea ingrijorator. Inundatiile din 2002 din Europa au provocat pagube de 3,4 mii miliarde dolari asiguratorilor.

Australia, tara gazda a conferintei, este din ce in ce mai vulnerabila in fata secetelor si a furtunilor. Ciclonul Larry, care a lovit in 2006 statul Queesland a afectat puternic productia de banane si zahar, cauzand pierderi de 1,75 mii miliarde de dolari. Seceta din 2002, cea mai grava din ultimii 100 de ani, a provocat de asemenea pagube de 2,5 mii miliarde de dolari.

Seceta si incendiile de vegetatie sunt responsabile pentru 39% din totalul pierderilor inregistrate de asigurarile australiene, 24 mii miliarde de dolari in intervalul 1980-2006.

Asiguratorii din Australia au avertizat recent asupra gravitatii riscurilor legate de cresterea nivelului marii, cauzata de fenomenul de incalzire globala. Comisia de Schimbari Climatice a ONU a prognozat pentru acest secol o crestere a nivelului marii cu 59 de centimetri din cauza topirii calotei glaciare. Cercetatorii avertizeaza insa ca aceasta crestere ar putea fi mult mai mare, peste un metru.

Aceste date conduc la o ipoteza ingrijoratoare. In viitor, proprietatile de pe coasta australiana nu vor mai putea fi asigurate.

Incidenta fenomenelor meteorologice extreme va creste in cursul anului viitor. Eberhard Faust a prognozat cu 20% mai multe luni de seceta si 25% mai multe incendii de vegetatie pana in 2030. Si riscul de inundatii se mareste, alaturi de o crestere cu 20% a frecventei ciclonilor pana in 2050.

Seceta curenta va diminua produsul national brut al Australiei cu mai mult de 0,75%, a anuntat cercetatorul Jim Peacock. Viata in multe locuri de pe glob va deveni foarte dificila pentru oameni, a adaugat Peacock.
Eberhard Faust a insistat asupra oportunitatilor economice care decurg din lupta impotriva schimbarilor climatice: energia regenerabila, cresterea eficientei apei, reciclarea si desalinizarea apei.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente