Industria europeana investeste in SUA pentru a profita de gazul mai ieftin

Industria european? investe?te în SUA pentru a profita de gazul mai ieftin
Industria europeana investeste in SUA pentru a profita de gazul mai ieftin
Industria europeana investeste in SUA pentru a profita de gazul mai ieftin

Printre cele mai afectate industrii europene se numara cele mari consumatoare de energie, cum ar fi otelariile si fabricile de produse chimice, deoarece folosesc gazele naturale ca materie prima si sursa de energie. In contextul in care Europa a ramas in urma in productia de energie, producatorii de pe continent au avertizat ca o reactie in lant ar putea transfera tot mai multe investitii spre SUA.

“A devenit clar, odata cu scaderea preturilor la gaze si electricitate in SUA, ca avem in acest moment un dezavantaj semnificativ fata de competitorii nostri”, a declarat Gordon Moffat, directorul general al Eurofer, principalul grup de lobby pentru producatorii europeni de otel.

Scurgerea investitiilor din Europa catre SUA costa locuri de munca si cintareste asupra deciziilor legate de politici de mediu ambitioase si costisitoare, despre care criticii spun ca contribuie la decalajul energie-pret.

Diferenta in preturile gazelor naturale s-a marit rapid, lasind companiile care iau decizii de investitii cu perspectiva unor ani in fata pentru a recupera decalajul. In 2007, preturile la gazele naturale in SUA au fost cu doar aproximativ 20% mai mici decit in Europa, nu suficient pentru a remodela fundamental pietele. Dar odata cu boom-ul in productia de gaze de sist din SUA, generat in mare masura de fracturarea hidraulica, preturile au scazut anul trecut la un sfert din cele europene. Majoritatea analistilor se asteapta ca preturile din SUA sa se mentina scazute, oferind un avantaj pentru intreg procesul de fabricatie localizat in SUA, prin preturi mai mici la electricitate.

Preturile la gaze sint chiar mai mari in Asia comparativ cu Europa, canalizind in continuare investitii spre SUA. Agentia Internationala a Energiei a prevazut ca SUA vor deveni cel mai mare producator mondial de gaze pina in 2015, depasind Rusia, care furnizeaza Europei cele mai multe gaze naturale.

“Diferentele in costuri sint atit de mari, incit indreapta investitiile spre SUA”, a declarat Will Pearson, analist pe probleme de energie la Eurasia Group, o companie de consultanta economica.

Europa a inceput sa foloseasca mult mai mult carbune, care este mai ieftin, dar mult mai poluant decit gazul. Exista totodata o presiune noua pentru a incepe exploatarea resurselor limitate de gaze de sist din Europa, in pofida preocuparilor legate de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *