Infidelitatea si despartirea cuplurilor de pasari ar fi legate de schimbarile climatice

Infidelitatea si despartirea cuplurilor de pasari ar fi legate de schimbarile climatice

Infidelitatea si despartirea cuplurilor de pasari ar fi legate de schimbarile climatice – cel putin asa sustin oameni de stiinta americani ale caror cercetari arata ca perechile de pasari sunt mai instabile cand sunt supuse unor importante variatii climatice. Cercetatori de la universitatile americane North Carolina si Columbia au studiat comportamentul unor perechi de pasari, pentru a verifica ipoteza potrivit careia conditiile climatice le influenteaza fidelitatea si stabilitatea, scrie maxisciences.com.
Ei au masurat gradul de infidelitate la mai multe specii de pasari monogame care traiesc de obicei in cuplu, in functie de temperatura si cantitatea de precipitatii. Experienta s-a soldat cu urmatoarea concluzie: cu cat conditiile climatice se schimba mai mult, cu atat perechile de pasari sunt mai instabile. „Selectia sexuala este sensibila la cresterea variabilitatii si a imprevizibilitatii conditiilor climatice ce rezulta din schimbarile climatice”, explica cercetatorii in revista PLoS ONE.
Pasarile si-ar schimba partenerul in contextul variatiilor climatice, pentru a da nastere unor urmasi capabili sa se adapteze. „Strategia este simpla: cu cat exista mai mult amestec de gene, cu atat sansele de a avea descendenti apti sa se adapteze la noile conditii climatice sunt mai mari”, precizeaza un biolog in Huffington Post. „In ceea ce priveste cresterea numarului de «divorturi», explicatia consta in faptul ca pasarea este gata sa-si sacrifice cuplul ca sa se combine cu un partener care i se pare mai bine adaptat la noile conditii”, adauga el. Ramane de vazut daca acelasi lucru este valabil si la om, incheie maxisciences.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *