Un nou pas important se va face, la urmatoarea sedinta a Consiliului Local, pentru obtinerea statutului de capitala verde a Romaniei, dar si pentru protejarea padurilor din zona municipiului Baia Mare. La initiativa primarului Catalin Chereches, consilierii locali vor supune la vot miercuri, 26 iunie, proiectul privind demararea procedurilor necesare pentru infiintarea unui parc natural pe zona bazinului Firiza. Planul propus de catre edil prevede acordarea unui regim special de mediu zonei Nistru-Firiza-Izvoare-Plesca, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 20.000 de hectare.
Crearea Parcului Natural Firiza este o dorinta mai veche a edilului, care de-a lungul anilor, indiferent ce functie a ocupat, a incercat sa duca lucrurile inspre directia de a intemeia, in zona de padure si pasune a municipiului Baia Mare, o arie protejata. „Avem multe suprafete sub proiectul «Natura 2000». Avem multe specii de insecte, animale, respectiv arbori sau plante care sunt ocrotite de catre lege si e util pentru dezvoltarea durabila a municipiului Baia Mare sa avem in apropierea municipiului un astfel de parc natural“, a explicat primarul Chereches.
Potrivit acestuia, noul obiectiv va avea aduce beneficii majore regiunii. Unul dintre ele e acela ca se va limita taierea de masa lemnoasa si se vor putea realiza lucrari de igiena a padurii. „Vor fi doua chestiuni importante. Una care tine de dezvoltarea durabila, de turismul ecologic, si o alta chestiune va fi cea legata de protectia naturii. Adica nu o sa mai permitem ca pe suprafete extinse sa se faca defrisari, sa se faca interventii abrupte, majore in ceea ce insemna ecosistem“, a adaugat edilul.
In momentul de fata, zona vizata de acest proiect este administrata de doi gestionari ai fondului forestier – Ocolul Silvic Privat al municipiului Baia Mare si Ocolul Firiza, care apartine Romsilva. Primarul Catalin Chereches considera ca ar trebui sa se realizeze un parteneriat intre acestea, pentru a se incepe demersurile necesare infiintarii Parcului Natural Firiza.
Votul consilierilor baimareni este cu atat de important cu cat va permite demararea unor studii de specialitate si a unor masuratori cadastrale, astfel incat, in primavara anului 2014, sa se poata depune intreg dosarul pentru ca Academia Romana sa poata declara aceasta zona „parc natural”.
„Un alt beneficiu al realizarii Parcului Natural Firiza ar fi atragerea investitorilor. Sistemul de parc natural permite inclusiv investitorilor din turism sa beneficieze chiar si de fonduri. Vor fi fonduri europene destul de consistente din 2014 incolo pe aceasta forma de arie protejata si e util pentru municipiul nostru sa avem chiar la limita, in vecinatatea orasului, un astfel de parc, ceea ce nu se intampla cu niciun oras din Romania“, a adaugat primarul Chereches.
Edilul a mai aratat ca realizarea acestui proiect este pentru el legata de memoria tatalui sau, prof.univ.dr.ing. Dorel Chereches, care a fost cel care a gandit infiintarea parcului Natural Muntii Maramuresului.