Inflatia de certificate verzi de pe piata a dus la prabusirea pretului

Inflatia de certificate verzi de pe piata a dus la prabusirea pretului
Inflatia de certificate verzi de pe piata a dus la prabusirea pretului

Pretul de tranzactionare pentru un certificat verde a ajuns la minimul garantat prin lege, dupa ce, in sesiunile precedente pretul a fost cu cel putin 30% mai mare. Inflatia de certificate in piata a facut ca pretul acestora sa se prabuseasca.

Prabusirea pretului certificatului verde vine ca urmare a intrarii in vigoare a legii ce amana pana in 2018 emiterea si plata unui anumit numar de certificate verzi, dar si din cauza scaderii, de anul acesta, a cotei de achizitie de enegie verde de la 15% la 11,1%.

„In piata e inflatie de certificate verzi, de aceea se inghesuie toti sa vanda. Prea multe certificate verzi si prea puti cumparatori pentru ele. Estimez ca aceasta situatie se va pastra pentru mult timp de-acum inainte”, ne-a explicat Octavian Lohan, director adjunct al Transelectrica, administratorul bursei de energie OPCOM.

Odata cu scaderea pretului la minim pentru certificatul verde, efectul ar trebui sa se vada si in facturi. In prezent, certificatele verzi reprezinta circa 6-8% din contravaloarea unei facturi la curent a unei gospodarii.

Pentru anul acesta, ANRE a stabilit la 17,6 milioane numarul de certificate verzi ce urmeaza a fi lansate la tranzactionare si la doar 10,9 milioane numarul de certificate cu obligatia de a fi cumparate.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toata populatia Romaniei sprijina productia de energie verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *