Romania, locul I in Europa la jafurile de fond forestier

Romania, locul I in Europa la jafurile de fond forestier
Romania, locul I in Europa la jafurile de fond forestier

Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de optimismul cu care Directia Silvica Rm.Valcea a lansat programul dedicat Lunii plantarii arborilor, ca si de hotararea asumata privind plantarea in aceasta primavara a cel putin 400.000 de puieti. Avantul cu care a pornit aceasta actiune de primavara are si o sumedenie de motivari. In primul rand am in vedere pierderile masive de paduri nu numai la noi in Valcea, ci in intreaga tara, intervalul 2000 – 2010 reprezentand pentru Romania perioada cand a detinut locul I in Europa la jafurile de fond forestier. Astazi, tara noastra ocupa locul 13 din punct de vedere al procentului de impadurire, situandu-se cu 5 procente sub media europeana de 32,4%.

Alt motiv este acela ca, pentru prima data a fost lansat un program clar si riguros de impaduriri, el fiind sustinut cu finantare de la bugetul de stat in valoare de 40 milioane lei. Lucrarile de plantare au devenit imperative deoarece, asa cum se precizeaza intr-un Raport al Curtii de Conturi a Romaniei, rata taierilor necontrolate de padure a ajuns sa fie de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor naturale si plantarilor.

Observam, insa, cu surprindere ca s-au uitat mult prea repede situatiile critice din iarna, de soselele troienite, blocate de nameti si de casele disparute sub munti de zapada, ca si de sumele uriase alocate actiunilor de deszapeziri, sume care au depasit costul infiintarii acelor perdele forestiere de protectie despre care s-a tot vorbit. In acele momente s-au organizat numeroase dezbateri si conferinte de presa in care s-a insistat pe necesitatea crearii de perdele si pe realizarea unui sistem national de protectie silvica. La 23 decembrie 2013, printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul insusi a aprobat in mod expres un program national de infiintare a unor perdele de protectie a drumurilor nationale si judetene pe aproximativ 870 km si a destinat acestui scop fonduri in valoare de 30 milioane lei. Este un program cu bataie lunga, pe durata a 10 ani, perioada in care se cere crearea unui sistem national de perdele forestiere in lungime de aproximativ 19.000 km.

Scuzele amanarilor n-au intarziat nici ele sa apara, justificandu-se ca acest program nu poate fi convertit in realitate, deoarece terenurile pe care trebuie create caroiajele de perdele apartin unor proprietari particulari. Se omite, in schimb, sa li se spuna acestora ca, cedand terenuri, nu vor fi deloc in paguba, ci, dimpotriva, ei vor fi recompensati timp de 5 – 6 ani cu o renta echivalenta de zece ori a pretului unui m.c. de masa lemnoasa pe picior, ceea ce inseamna sa primeasca anual cate 1000 lei/ha.

Or, Luna padurilor trebuie sa constituie si momentul de depasire a fazei bunelor intentii pentru lansarea Programului National si aplicarea prevederilor Legii nr. 289/2002 numita chiar asa – Legea perdelelor forestiere. Primarii, mai ales cei care administreaza localitati bantuite anual de vanturi puternice si troieniri, ar trebui sa fie cei dintai la intelegerea faptului ca perdelele forestiere sunt mai necesare ca oricand. Ei nu duc lipsa de studii in acest sens, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice fiind o importanta sursa de informatii.

Pentru ca vorbim despre nevoia imperioasa a perdelelor forestiere, mai trebuie precizat si faptul ca, tot in aceasta perioada trebuie luata in atentie si refacerea coridoarelor forestiere de-a lungul cursurilor de apa, ca si impadurirea versantilor daca dorim cu adevarat sa prevenim alunecarile de teren si riscurile de inundatii. Toate acestea ar merita sa aiba un loc prioritar in ceea ce numim traditional LUNA PLANTĂRII ARBORILOR.

Dr.ing. ION CILEA

Presedintele Consiliului Judetean Valcea

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,177FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente