Inghesuiala pe aripile vantului

Pentru a aproba toate cererile pentru centralele eoliene este necesara dublarea sistemului national de transport al energiei.
eoliene
Transelectrica a primit, pana in prezent, cereri de racordare la retea a centralelor eoliene cu o capacitate de peste 12.000 MW, aproape cat intregul potential eolian al Romaniei, de 14.000 MW. Sistemul actual permite instalarea de eoliene care sa produca maximum 2.000 MW pana in 2013. “Cele mai multe cereri de instalare sunt in Dobrogea, datorita potentialului eolian. Or, in aceasta zona vor functiona, peste cativa ani, patru reactoare nucleare si alte centrale clasice pe carbune, iar capacitatea de preluare a retelei de transport va fi si mai redusa”, a declarat Alexandru Sandulescu, seful Directiei Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Scheme de sprijin

Potrivit acestuia, o alta cauza pentru care solicitarile nu pot fi aprobate este posibilitatea redusa a sistemului energetic national de a se echilibra, in conditiile in care resursa eoliana este fluctuanta. “Nu avem suficiente grupuri de rezerva, care sa poata fi pornite rapid cand vantul nu va fi suficient”, a mai spus oficialul MEF. De ce au aglomerat atat de mult investitorii sectorul eolian? Strategia energetica incurajeaza utilizarea resurselor regenerabile. Astfel, pana in 2010, circa 33% din consumul intern brut de electricitate trebuie sa fie din surse alternative, urmand ca ponderea sa creasca la 38% in 2020. In acest sens, autoritatile au implementat scheme de sprijin pentru investitori, precum acordarea de certificate verzi care pot fi valorificate separat de energia vanduta, preluarea cu prioritate a energiei in sistem, precum si accesarea fondurilor structurale.

Conditii pentru racordare

Pana in prezent, avizele de racordare la sistemul de transport se eliberau dupa principiul “primul venit, primul servit”, insa Transelectrica urmareste modificarea legislatiei privind accesul la retea. “Vor avea prioritate investitorii care detin si capacitati de reglaj, cum ar fi grupuri mici, pe gaze. De asemenea, vom percepe garantii financiare pentru rezervarea capacitatii de transport si vom cere acte care sa dovedeasca faptul ca pot achizitiona generatoare eoliene”, a precizat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal. Potrivit acestuia, investitia pentru un MW de energie eoliana este de circa 1-1,5 milioane euro.

harta resurselor regenerabile ale romaniei
INVESTITII

Un nou sistem de transport

Potrivit strategiei energetice, necesarul de investitii in sistemul de transport al electricitatii este de circa 2 miliarde euro pana in 2020, din care 450 de milioane de euro pentru extinderea retelei, necesara preluarii de noi capacitati de productie. “Ne-ar mai trebui inca un sistem de transport ca sa preluam toti cei 12.000 MW”, sustine Dan Preotescu, director de planificare retea din Transelectrica.

PROIECTE

Granzii energiei eoliene, interesati de Romania

In prezent, Romania are eoliene de doar 7 MW. Urmatorul parc, functional in 2009, este Tomis Team, de 600 MW, controlat de Continental Wind Partners, in zona Tariverde din Dobrogea. Tot in aceasta zona va incepe productia, in 2010, parcul Eolica, dezvoltat de Iberdrola Renewables, de 600 MW, cu intentia majorarii la 1.500 MW. Alte companii interesate sunt Martifer (Portugalia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Verbund (Austria).

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente