Ingrijorati de CO2? A fost descoperit un gaz de 7.100 de ori mai puternic

Ingrijorati de CO2? A fost descoperit un gaz de 7.100 de ori mai puternic
Ingrijorati de CO2? A fost descoperit un gaz de 7.100 de ori mai puternic

Un nou gaz cu efect de sera, care ar putea avea cel mai puternic impact in procesul de incalzire globala, a fost descoperit de cercetatorii de la Universitatea din Toronto.

Gazul, cunoscut sub denumirea de perfluorotributilamina (PFTBA), este de 7.100 de ori mai daunator decat dioxidul de carbon pe o perioada de 100 de ani.

„PFTBA ramane extrem de mult timp in atmosfera si are un randament radiativ foarte ridicat. Rezultatul acestui lucru este un potential de incalzire globala foarte ridicat”, a spus Angela Hong, unul dintre autorii raportului publicat de Geophysical Research Letters, potrivit International Business Times.

Cercetatorii au descoperit ca PFTBA este prezent in cantitati mici in atmosfera, dar persista timp de 500 de ani. In schimb, dioxidul de carbon este absorbit de paduri si oceane.

„Acesta este un avertisment pentru noi cu privire la faptul ca ar putea avea un impact foarte, foarte mare asupra schimbarilor climatice – daca ar exista in cantitati mari.

Deoarece in prezent nu se gaseste in cantitati mari, nu avem motive de ingrijorare acum, insa trebuie sa ne asiguram ca nu va creste si va deveni un factor cu o contributie semnificativa la incalzirea globala”, a spus Drew Shindell, climatolog la Institutul de Studiu Spatial Goddard din cadrul NASA, pentru Guardian.

Gazul artificial, utilizat inca din secolul XX, este folosit in prezent fabricarea echipamentelor electrice si electronice. Substanta previne supraincalzirea calculatoarelor.

Potrivit cercetatorilor, PFTBA este doar un al exemplu de produs chimic cu uz industrial care nu este reglementat de niciun del de politici de mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *