Intalnire traditionala a conducerii Romsilva cu reprezentantii pensionarilor silvici

0
501

La plantat puieti cu… „arborii batrani”. Doctori, ingineri si tehnicieni, toti avand aceeasi „ocupatie” – pensionar silvic – au fost, la sfarsitul saptamanii trecute, oaspetii Directiei Silvice (DS) Focsani.

Reuniunea, organizata in cadrul manifestarilor dedicate „Lunii padurii” din acest an, a fost posibila datorita eforturilor conducerii Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva si a Asociatiei Pensionarilor Silvici din Romania (APSR), ea constituindu-se ca o actiune distincta, de o covarsitoare importanta.
Am fost obisnuiti, inca de pe vremea cand eram studenti si apoi ingineri, ca in fiecare an sa facem cate o excursie. Am dori sa pastram aceasta traditie, iar cu sprijinul celor de la conducerea regiei sa oferim tuturor celor ce si-au dedicat munca de-o viata padurilor romanesti, astfel de momente. Este mare lucru ca ne revedem, ca traim si ca mai putem fi utili„, a declarat presedintele Asociatiei, ing. Nicolae Florica, prezent la manifestare.
Dupa o ampla prezentare realizata de directorul adjunct al DS Focsani, ing. Ghita Raduta, a preocuparilor actuale si viitoare ale institutiei, de-a lungul zilei, grupul de pensionari s-a bucurat de cateva momente impresionante: vizitarea Muzeului Unirii din Focsani, participarea la actiunea de plantare a puietilor in cadrul Ocolului Silvic Focsani, precum si vizitarea Mausoleului de la Marasesti.
Prezent la actiunea de plantare a puietilor, alaturi de grupul de pensionari, directorul general al Romsilva, ing. Dan Ioan Aldea, a dialogat cu cei prezenti, schimband impresii si opinii despre stadiul lucrarilor silvi ce, precum si a legislatiei ce urmeaza sa fie discutata in Parlamentul Romaniei (n.red. noul cod silvic).
Asociatia Pensionarilor Silvici reprezinta o adevarata scoala silvica, a carei remarcabila experienta ii indreptateste si, totodata, ii obliga pe membrii acesteia sa o impartaseasca celor mai tineri„, sustine Dan Ioan Aldea.
Ziua s-a incheiat cu o masa festiva, unde pensionarii au fost ospatati cum se cuvine de gazdele lor de la Directia Silvica Focsani si felicitati de subprefectul judetului Vrancea, Mioara Flenchea, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Viorel Serbanoiu s.a.

La initiativa unui grup de pensionari silvici, printre care Gheorghe Bumbu, Ion Munteanu, Gheorghe Rosianu si altii, cu sprijinul dr. ing. Ion Machedon – din conducerea Romsilva – in anul 1993 ia fiinta APSR, asociatie constituita cu scopul declarat de a sustine interesele silvicultorilor pensionari. Ulterior, aceasta, pentru a fi sustinuta in demersurile sale si de alte organizatii, s-a asociat cu Federatia Sindicatelor din silvicultura „SILVA” – infiintata inca din noiembrie 1990 – cu Federatia Sindicatelor din Cercetarea Silvica, si cu Federatia Sindicatelor din Unitatile de Invatamant Silvic, constituind, astfel, Confederatia Consilva. S-a creat, in acest fel, cadrul legal ca APSR sa poata participa la negocierile contractului colectiv de munca pe ramura.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.