Salam de Sibiu modern

CE BEM, CE MANCAM
Aditivul alimentar E 621 scade valoarea biologica a salamului analizat. De aceea, recomandarea specialistului este sa fie consumat cu moderatie chiar si de persoanele sanatoase.

Salamul de Sibiu este un produs din categoria celor de calitate, cel putin daca e sa ne luam dupa pret. Este un mezel crud-uscat, iar cei de la Spack au pus in el „pulpa porc, slanina, sare, condimente, conservant (nitrit de sodiu), antioxidanti (izoascorbat de sodiu E 301), potentiator de aroma (monoglutamat de sodiu E 621)”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „Salam crud tip Sibiu care, spre deosebire de produsul traditional, contine in plus antioxidanti, izoascorbat de sodiu E 301 si potantiator de aroma, mono-glu tamat de sodiu E 621 (MSG)”. Conform lucrarii „Produse romanesti din carne. Conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete”, a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pana, in 1965 pentru salamul de Sibiu se foloseau urmatoarele ingrediente: „Carne de porc si slanina tare, condimente si alte ingrediente: usturoi, ienibahar, piper alb, zahar, sare, azotat de potasiu (s.a.)”.

Produsul analizat are densitate calorica ridicata si un continut semnificativ de grasimi animale saturate, aterogene, periculoase pentru sanatate. De asemenea, E 621 are o serie de efecte adverse. Cel mai grav este ca este neurotoxic.

CONCLUZII
. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase in cadrul unei diete echilibrate si diversificate si a unui stil de viata activ. Nu este indicat suferinzilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune arteriala, dislipidemie, hipertrigliceridemie, suferinzilor de boli hepato-renale, suferinzilor de guta, de diferite boli dermatologice, cancer si maladii neurodegenerative.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *