Intoarcerea la natura

0
663

Este una dintre tendintele care se manifesta cel mai pregnant, cuprinzand o multitudine de aspecte, de la hrana sanatoasa cu produse naturale, la petrecutul unui timp cat mai indelungat in mijlocul naturii. Bineinteles ca locuirea si tot ce tine de domeniul home&deco nu fac exceptie, fiind locul predilect pentru aceasta tendinta a zilelor noastre. Iar aici nu ne referim numai la amenajarile de gradini, terase si chiar  balcoane (care ne apropie de natura), la a avea pe langa casa, daca este posibil, o mica livada sau gradina de legume, la florile si plantele din interior.

Tema prezinta si numeroase alte aspecte. In primul rand este vorba de materialele de constructie pentru locuinte. Lemnul este inca, prin proprietatile sale de izolatie, rezistenta si versatilitate, cel mai folosit. Piatra, varul, caramida arsa, sticla si metalul sunt materiale de baza pentru constructia de locuinte dar care se regasesc cu preponderenta si in interioare (mobilier, accesorii, obiecte pentru casa, decoratiuni).  In ultimul timp se constata reintoarcerea sau reluarea in considerare a unor materiale folosite preponderent in trecut. Printre acestea se pot enumera chirpiciul, lutul, stuful (la acoperisuri). Altele, datorita calitatilor termoizolatoare isi gasesc aplicatii noi dar foarte eficiente

. Ne referim aici, de exemplu, la lana si la canepa.

In interioare, naturalul ofera un placut sentiment de confort si chiar de relaxare

. Frumoasele decoruri din lemn (mobilier, parchet, tamplarie, accesorii etc.) pot fi atat clasice cat si moderne, in plus oferind siguranta si premiza de sanatate. Poate cel mai mult, insa, privit si prin prisma inovatiilor din ultimul timp, materialele textile pe baza de fibre si fire naturale – in, bumbac, matase – ne aduc un confort suplimentar  si o stare de bine in locuinte. Se spune ca aceste materiale reprezinta viitorul in materie de design de interior. De la paturi si cuverturi, perdele si draperii, la tapiterii, imbracaminti pentru mobilier si covoare, materialele textile se regasesc practic in toate functiunile dintr-o locuinta iar deseori modele cu care sunt impodobite sunt inspirate tot din… natura.

de ION DIAMANDI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.