Ultimul lucru pe care l-ar face Gabriel Resources

0
458
Una este aurul din pământ şi alta cel de la Banca Naţională

Pastrati Rosia verde!

Kamikaze combate cenzura. Pentru a sparge embargoul informational impus prin publicitatea Rosia Montana Gold Corporation – cu efect in mass-media centrala si unele institutii media din Transilvania – publicatia noastra ofera spatiu de exprimare libera celor refuzati in alta parte.

In afara razboaielor de uzura pe care le poarta Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) cu organizatii neguvernamentale pentru a-si debloca proiectul, exista o forma de opozitie mult mai directa, din categoria full-contact. Ma refer la localnicii care mai detin proprietati in teritoriul care ar urma sa fie decopertat – ca sa ma exprim delicat.

In cativa ani de harta, dintre cei 800 de locuitori care ar trebui sa fie stramutati, au mai ramas pe post de cuie ale lui Pepelea inca aproximativ 100. Rezistenta lor are o aura eroica: atunci cand ii auzi vorbind ca nu vor sa-si abandoneze casele si ca sunt gata sa se lege cu lanturi in fata buldozerelor simti ca sunt hotarati sa se bata cu aurarii pana la capat.

Pe de alta parte, toata lumea spera ca nu se va ajunge pana la asemenea situatii extreme, solutia exproprierii in favoarea unei companii private fiind una neverosimila intr-un stat de drept. Ei bine, optimismul nu e justificat.

Acum cateva zile, cel mai important cotidian din Canada – Globe and Mail – a publicat o cronica a celor zece ani de aventuri ale companiei Gabriel Resources in Romania. Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources, compania care detine majoritatea actunilor RMGC, a profitat de prilej pentru a elibera un porumbel de aur, citat astfel in ziar: „Legea din aceasta tara (Romania) permite exproprierea, dar este ultimul lucru pe care l-am face”. Iar cum exproprierea se poate face doar cu conditia declararii proiectului ca fiind unul de interes national, deducem ca nu Guvernul Boc sau regimul Basescu ar mai avea vreun cuvant de spus. „In aceasta tara”, canadienii hotarasc ce este de interes national pentru Romania.  (M.T.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.