Invazia PET-urilor

Invazia PET-urilor

Tone de ambalaje de tip PET sunt aruncate zilnic de catre ieseni. Doar o cantitate infima din acest volum este colectata si reciclata. Cu o perioada de biodegradare de aproape 1.000 de ani, PET-ul a devenit inamicul numarul unu al mediului. In Occident, afacerea reciclarii ambalajelor din plastic este o una profitabila.

Zilnic, sute de mii de sticle de tip PET sunt aruncate la gunoi din mainile iesenilor. Pe ansamblu,  aproape 10 tone de ambalaje din plastic ajung la gunoi numai in municipiul Iasi, in conditiile in care cel putin jumatate dintre ieseni utilizeaza in fiecare zi macarun PET. Cea mai mare parte din aceste ambalaje dainuie la marginea oraselor minim 1.000 de ani, timpul necesar biodegradarii.

In timp ce in Romania ne sufocamde prezentaPET-urilor, in Occident reciclarea ambalajelor de plastic este una dintre cele mai banoase afaceri. Cel mai mare reciclator si producator din Romania de fibre poliesterice si al doilea din Europa, Green Fiber Buzau, cu punct de lucru si la Iasi, spune ca numai anul trecut reciclat in jur de 35.000 de tone de deseuri. „Sticlele de PET ajung la Buzau unde are loc sortarea si prelucrarea primara. Ulterior acestea sunt compactate si o parte ajung la Iasi, unde parcurg un proces de transformare in materie prima, adica in fibra poliesterica”, ne-a explicat Cristinel Dobrota, director executiv Green Fiber. Industria medicala, a mobilei, textila sau auto sunt cateva dintre sectoarele in care fibra poliesterica este utilizata. Romania nu a invatat inca regula ecologizarii si peste 90 la suta din productia de fibre merge in Europa, acolo unde de la halate de unica folosinta, pana la mochetele auto sunt preferate a fi realizate din materiale reciclate.

De unde se colecteaza?

In timp ce natura este supusa unui abuz teribil, iesenii si romanii in general nu au constientizat nevoia de protejare a mediului, dar si ocazia de a castiga bani de pe urma colectarii. Constientizare este ultimul argument pe baza caruia se strang tonele de deseuri de tip PET. „Cea mai importanta sursa de colectare sunt persoanele fizice, care vand catre institutii precum Remat sau Salubris si care, mai departe, sunt aduse catre noi. Colectarea institutionalizata, prin centre de sortare, merge greu. Chiar daca s-au inmultit punctele de colectare selectiva, gunoiul se aduna amestecat in containere, masinile pun toate deseurile la un loc”, ne-a precizat Cristinel Dobrota. Pretul materiilor prime a crescut in ultimii ani, ajungandu-se ca in prezent sa se plateasca 1,6 lei pe kilogramul de ambalaj tip PET (in jur de 100 de euro pe tona), ceea ce a marit apetitul colectorilor pentru reciclare. Daca in anul 2005, Salubris a adunat de la ieseni in jur de 18 tone de ambalaje din plastic, in 2010 cantitatea a crescut de peste 40 de ori, pana la 750 de tone. „La nivelul municipiului Iasi, doar Salubris are dreptul de a colecta, fiind cei care platim redeventa la Primarie. Oamenii strazii duc insa deseuri si la Remat, dar ei nu au dreptul sa colecteze”, ne-a declarat Ioan Apostol, directorul Salubris Iasi. El spune ca iesenii nu respecta selectarea colectiva, asa ca sunt obligati sa sorteze din masini, atunci cand ajung la groapa de gunoi. „Se face o recuperare importanta, dar nu poti sa obtii nici un volum foarte mare, pentru ca oamenii nu sunt platiti pentru aceasta selectie”, a precizat Ioan Apostol.

Stimulente pentru colectarea sticlei tip PET

Constientizarea merge mana in mana cu coercitia, asa ca ar trebui dublat de ajutor din partea statului. In urma cu doi ani, ministrul Mediului a propus introducerea unui sistem de stimulare a colectarii. „Nu era vorba despre o taxa, ci despre un sistem tip depozit. Omul nu primea bani fizic, ci i se retinea o garantie pe sticla, care ulterior era returnata, fiind evidentiata pe bonul fiscal. Acest proiect s-a pierdut si nu stiu de ce”, ne-a declarat directorul Green Fiber. Nemtiireusescsarecicleze 92 la suta din PET-uri, bazandu-se pe un sistem similar de recompensa, foarte raspandit in Europa. In prezent, in Romania, singura forma de stimulare este acordarea unei reduceri de cateva procente asociatiilor de proprietari daca reusesc sa colecteze selectiv. „Numarul este mic, pentru ca este greu sa cuantifici aportul fiecarei asociatii la strangerea PET-urilor”, ne-a explicat Ioan Apostol. Este singura facilitatea pe care o permite legea, lasandu-se practic la voia intamplarii amenintarea de a ne trezi sufocati de ambalaje de plastic. (D.Mihalcea)

Ce este un PET?

PET (Polietilentereftalat ) este materia prima obtinuta din titei crud si gaze naturale, din care se produc, de obicei, sticle pentru bauturi. Neoficial, PET-ul este inamicul numarul doi al mediului, dupa noxele eliminate in atmosfera. Ajunsa in mediu, o sticla PET se biodegradeaza in 1.000 de ani, in timp ce unui cotor de mar ii trebuie doar 3 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *